Sutlić-Perić: Ako se pitanje Prevlake ne riješi dogovorom, Sud u Hagu će donijeti pravednu odluku

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, kazao je ranije da je riješeno pitanje Sutorine nepotrebno komplikovalo odnos Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), kao i da će dogovor s Hrvatskom oko Prevlake biti teže napraviti
74 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Sutlić Perić, Foto: Vlada Crne Gore
Ivana Sutlić Perić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.09.2015. 11:14h

Dogovor Crne Gore i Hrvatske u vezi sa Prevlakom realan je, ali ako to pitanje ne bude riješeno na taj način Sud u Hagu sigurno će donijeti pravičnu ocjenu, poručila je ambasadorka Hrvatske Ivana Sutlić-Perić.

Ona je ocijenila da razgraničenje ne sputava dobre bilateralne odnose.

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, kazao je ranije da je riješeno pitanje Sutorine nepotrebno komplikovalo odnos Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), kao i da će dogovor s Hrvatskom oko Prevlake biti teže napraviti.

Sutlić-Perić kazala je da pažljivo sluša reagovanje i hrvatske i crnogorske strane o temi razgraničenja na Prevlaci.

Činjenica je, kako je navela, da od privremenog sporazuma od 2002. dodine do danas nikada nije bilo nikakvih nevolja na moru oko Prevlake.

„Dakle, mogućnost bilateralnog dogovora realna je stvar, ali ako ne bude riješeno na taj način, Sud pravde u Hagu će sasvim sigurno donijeti pravičnu i pravednu ocjenu kome će šta pripasti“, ocijenila je Sutlić-Perić.

Ona je podsjetila da se na Međunarodni sud ide zajedničkim stavom dvije države, što, kako je podsjetila, znači da one a priori prihvataju ocjenu Suda.

„Ne vidim razloga i sasvim je sigurno da pitanje mora oko Prevlaka i razgraničenje sa njom ne sputava dobre odnose Hrvatske i Crne Gore“, smatra Sutlić-Perić.

Na pitanje da li neriješeno pitanje razgraničenja Crne Gore sa Hrvatskom može na neki način usporiti pregovore za članstvo u Evropsku uniju, Sutlić Perić je ocijenila da se to nipošto neće destiti.

„Pretpostavljam da to uopšte neće biti problem, tim više što su sa svih strana vlasti u Hrvatskoj apostrofirale da nikad nećemo ponoviti priču koju je Slovenija radila nama, jer mislim, da je to bilo jedno bespotrebno otežavnje“, kazala je Sutlić-Perić.

Na kraju, kako je podsjetila, to se neslavno završilo.

„Kada smo krenuli prema arbitraži sa nekim intervencijama koje će, ja vjerujem, poništiti tu arbitražu“, precizirala je ona.

Sutlić-Perić, kako je navela, i dalje vjeruje u mogućnost bilateralnog dogovora i zajednički nastup u koliko se dvije države samo ne mogu odlučiti.

„Najbolja je ona solucija koja ničim neće ugroziti niti evro-atlanske integracije Crne Gore niti dobrosusjedske odnose dvije države“, poručila je Sutlić Perić, navodeći da činjnica da nije bilo konflikta od 2002. godine, od kad postoji provremeni sporazum, govori da su obje strane spremne na miroljubiva rješenja.

Bonus video: