URA: Osim neprijatnog mulja, Budvi prijeti i finansijski kolaps

Katarina Rafailović iz URA navela je da su mještani Rafailovića očekivali da će se otvaranjem postrojenja riješiti problem izlivanja fekalija, a dobili su još veće probleme
121 pregleda 9 komentar(a)
Radomir Glendža, Katarina Rafailović, Foto: Vuk Lajović
Radomir Glendža, Katarina Rafailović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.09.2015. 13:17h

Građanski pokret URA iz Budve,pozvao je nadležne da što prije riješe problem deponovanja mulja iz postrojenja za prečišćvanje otpadnih voda, jer stanovnicima bečićkih naselja Boreta, Ivanovići i Vještica prijeti ekološka katastrofa.

Osim činjnice da se neprijatan miris širi sve do elitnih hotela na samoj bečićkoj plaži, zbog čega turisti već napuštaju mjesto, Budvi, kako su upozorili, prijeti još veća katastrofa.

Zbog neplaćanje kreditnih obaveza, od šest miliona eura, koliko iznose ove godine njemačka kompanija WTE, koja upravlja postrojenjem, mogla bi da aktivira garanciju od 29 miliona eura, na koliki iznos je dala Vlada. Riječ je o kreditu od 58.5 miliona eura uzetog od KFW banke.

Članovi predsjedništva budvanske URA održli su konferenciju za novinare ispred ulaza u postrojenje, gdje se skladišti mulj.

Da je stvar vrlo ozbiljna kazao je predsjednik budvanske URA Radomir Glendža, navodeći da je Opština na ime kredita ove godine izmirila svega pola miliona od ukupno šest miliona eura, koliko su kreditne obaveze.

“Njemačka kompanija mogla bi da aktivira granaciju Vlade. Takođe, opštinska vlast omalovažila je svoga partijskog i predsjednika Vlade Mila Đuknovića, koji je otvorio postrojenje u oktobru prošle godine, a da pri tome nije riješeno pitanje odlaganje mulja, zbog čega mi danas imamo ekološku katastrofu. To nije samo omalovažavanje premijera, već cjelokupnog društva”, kazao je Glendža.

Njegov partijski kolega Boban Zuber naglasio je da je postrojenje Opštinu Budva koštalo 58,5 miliona eura, a ta suma će biti gotovo duplirana, nakon što bude isplatila kreditno zaduženje sa kamatama.

“Dok je postrojenje svečano otvoreno početkom oktobra prošle godine uz prisustvo premijera, još nije određeno gdje će se deponovati mulj, koji ostaje kao produkt prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj problem predstavlja pravu ekološku katastrofu zato što se mulj skladišti na prilaznom putu istom postrojenju što izaziva širenje neprijatnih mirisa koji podsjećaju na miris crkotine u poodmakloj fazi raspadanja. Stanovnici naselja Vještica, Boreti i Ivanovići se svakodnevno suočavaju sa nepodnošljivim smradom dok opštinska administracija ćuti. Pozivam inspekciju za zaštitu životne sredine da shodno zakonu kazni odgovorne za nesavjesno i neprikladno odlaganje otpada, kao i da izda hitno naređenje da se isti otpad ukloni u što kraćem roku.Takođe pozivamo i nadležne inspekcijske službe ministarstva zdravlja da daju mišljenje da li je ovakvo odlaganje mulja štetno za zdravlje ljudi koji žive u pomenutim naseljima kao i turista koji su smješteni u zonama do kojih se šire ovi neprijatni mirisi”, kazao je Zuber.

Katarina Rafailović iz URA navela je da su mještani Rafailovića očekivali da će se otvaranjem postrojenja riješiti problem izlivanja fekalija, a dobili su još veće probleme.

“Osim što se fekalija direktno izlivaju na tri mjesta u Rafailovićima, dobili smo i neprijatne mirise koji se šire do naših kuća”, istakla je Rafailović.

Odbornik Radosav Tomović kazao je da je postrojenje izgrađeno u suprotnosti sa osnovnim ugovorom, kada je u pitanju lokacija, te da je zbog toga utrošeno čak 20 miliona eura više.

Prema njegovim riječima kolektor je trebao da bude na Zavali, kako je to i planskom dokumentacijom predviđeno, zato je i pozvao specijalno tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

“Ovakav postupk u bivšoj nam državi SFRJ bi bio kvalifikovan kao diverzija ili sabotaža”, zaključio je Tomović.

Bonus video: