DPS: Ne očekujemo od DF-a vjerodostojno tumačenje istorije

Ne očekujemo dobronamjeran odnos prema sadašnjosti i budućnosti države, kaže Rakočević
457 pregleda 9 komentar(a)
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.11.2018. 14:54h

Predlogom Rezolucije kojom se osuđuje kapitulacija Kraljevine Crne Gore u Prvom svjetskom ratu Demokratski front (DF) nastavio je sa nedobronamjernom politikom prema Crnoj Gori, smatraju u vladajućoj koaliciji. Čelnici DF-a će tražiti da parlament posebnom rezolucijom, pod nazivom “Nikad više 1916.”, osudi odluku kralja Nikole Petrovića da napusti Crnu Goru u vrijeme Prvog svjetskog rata i izbjegne u Italiju.

Vršilac dužnosti šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević je kazao da će ta partija iznijeti stav o rezoluciji DF-a kada ona bude pred poslanicima.

“Rezolucija koju najavljuje DF nije u proceduri Skupštine Crne Gore, te stoga ne želimo da o njoj iznosimo sud. Ne očekujemo od DF-a vjerodostojno tumačenje istorije, a još manje očekujemo dobronamjeran odnos prema sadašnjosti i budućnosti države kroz prizmu tragičnog nestanka Crne Gore sa pocetka 20. vijeka”, kazao je Rakočević.

Poslanici DF-a su najavili rezoluciju kao odgovor zahtjev vladajuće koalicije za poništavanjem odluka Podgoričke skupštine, o kojem će se raspravljati 29. novembra. U predlogu rezolucije DF-a se, između ostalog, navodi da je raspuštanjem vojske i odlaskom u Italiju kralj Nikola Petrović počinio izdaju i prepustio narod austrougarskom okupatoru. U tom političkom savezu smatraju da treba osuditi “čin kapitulacije Kraljevine Crne Gore jer je nakon toga njena teritorija de fakto postala dio austrougarske monarhije, koju je neko morao osloboditi”. Da bi se predlog rezolucije

DF-a našao na dnevnom redu plenuma mora je podržati najmanje 41 poslanik.

“Povodom rezolucije koju predlaže Demokratski front, a sa kojom nijesmo upoznati, imajući na umu ideološku profilaciju tog političkog saveza i njihovo političko djelovanje, Socijaldemokrate Crne Gore će glasati protiv”, kazao je potpredsjednik Omladine Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Bonus video: