Vuksanović dočekali zvižducima i povicima “Sotono”

„U istoriji Kolašina se nije dogodilo da se Dan opštine proslavlja sa kordonima policije. Nije Kolašin zaslužio da se ovako radi. Treba da se stide jer im niko od gostiju nije došao, ni predsjednik države," poručili su štrajkači
100 pregleda 84 komentar(a)
Štrajk Kolašin, Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Štrajk Kolašin, Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.08.2015. 18:49h

Uz skandiranje zaposlenih, koji 80 dana štrajkuju, i od kojih su bili razdvojeni kordonom policije, odbornici vladajuće koalicije (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija) ušili su u salu Doma kulture, gdje je održana sjednica SO. Iako se 28. avgust obilježava kao Dan opštine, prema ranijoj odluci izvršne vlasti, nije bilo slavlja i zvanica, već je održana samo radana sjednica lokalnog parlamenta.

Zaposleni su predsjednicu Opštine Željku Vuksanović, koja ih je pozdravila mahanjem i “slanjem poljupca”, dočekali zvižducima i povicima: “Sotono”, a njene saradnike iz izvršne vlasti su nazvali “lažovima I prevarantima”.

Štrajkači su zahvalili odbornicima opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS) I Grupe birača (GB) što su bojkotovali sjednicu, a odbornike prosrpskih partija u vlasti optužili da su “izdali vjeru”.

I za vrijeme održavanja sjednice štrajkači su megafonom pozvali državnu vlast da “iskoristi Ustavom i zakonom dozvoljena sredstava da ih spasi vladajuće koalicije”. Kako su povikivali tokom rada lokalnog parlamenta, jedini učinci aktuelne vlasti do sada su “trovanje miševa po Opštini i obijanje brava”.

Vuksanović je informisala SO o potezima koje je, kako tvrdi, preduzimala minulih mjeseci, kako bi Opština dobila garancije za kredit od sedam milona eura, kojim bi se lokalna uprava riješila dugova i skidanjem petogodišnje blokade sa opštinskog računa, stekli uslovi za zakonito poslovanje.

“Od kada je ova izvršna vlast na funkciji, nije dat nalog za potrošnju ni jednog jedinog eura. Naš račun je blokiran i sve što dolazi na taj račun skida se i ide na naplatu duga,“ kazala je Vuksanović odbornicima.

Ona je kazala da je sva dokumentacija potrebna za dobijanje kredita, osim potpisanog ugovora sa bankom, u ministarstvu finansija. Kako tvrdi Vuksanović, lokalna vlast do kraja dana treba da dobije ponude jedne, a narednih dana još tri banke. Nakon analize koja je od tih ponuda najpovoljnija biće, kazala je ona, i kompletirana dokumentacija, odnosno, stečeni uslovi za kredit.

Prema njenim riječima, lokalna uprava još vraća dugove prema firmama s čijeg je računa minulih godina, kako je kazala, “otiman novac da bi se isplatile zarade zaposlenima.”

Taj dug , nakon izvršnih sudskih presuda, Opština Kolašin još vraća.

„To što su oni tada oteli, ti kojima je oteto su tužbama tražili i sve to na blokadi,“ objasnila je predsjednica.

Na zahtjev odbornika Demokrata Vladimira Martinovića, koji je na skupštinskom odboru tražio i informaciju o potezima izvršne vlasti oko realizacije kredita, saopšteno je još jednom da je aktuelna vlast naslijedila od predhodnika 10 milona eura duga.

Štrajkači su juče kazali da će od 1. septembra sa njima štrajkovati i njihove porodice, a od 7. će svi početi štrajk glađu.

„Aktuelna vlast nema čime da se pohvali, pa su danas zakazali radnu, umjesto svečane sjednice, jer nijesu imali obraza da slave. Nijesu se imali čime pohvaliti. Evo skoro godina kako su došli na vlast, a ništa uradili nijesu prvo za grad Kolašin, a ni za nas radnike. Zadnju platu smo primili 27. oktobra prošle godine," kazao je Dragoljub Bukilić, predsjednik štrajkačkog odbora zaposlenih u lokalnoj upravi.

On tvrdi da su štrajkačima iz jedne banke kazali da je predsjednica Vuksanović nedavno odbila kredit, čiji je iznos bio dovoljan da se odblokira žiro račun i isplate zarade zaposlenima. Štrajkači, kaže, Bukilić ne vjeruju više izvršnoj vlasti, jer „prazna obećanaj“ slušaju već osam mjeseci.

„U istoriji Kolašina se nije dogodilo da se Dan opštine proslavlja sa kordonima policije. Nije Kolašin zaslužio da se ovako radi. Treba da se stide jer im niko od gostiju nije došao, ni predsjednik države," poručili su štrajkači.

Vuksanović je, na osnovu skupštinske odluke, juče uručila “Nagradu mladima”. To priznanje su dobili Anastasija Dukić i Nađa Begović, najbolje učenice završnih razreda OŠ “Risto Manojlović”, odnosno Škole za osnovno muzičko obrazovanje, kao i Kosta Pavlović, svršeni student Prirodno matematičkog fakuleteta.

Odbornici su usvojili akte koji se odnose na žensko preduzetništvo, prihvatili inicijativu za realizaciju saradnje i bratimljenja sa opštinom Midtre Gauldal iz Norveške.

Takođe usvojen je i predlog odluke o produženju važenja Plana davanja koncesija za eksploataciju vode za uzgoj ribe u komercijalne svrhe na području opštine .

Bonus video: