Demos: Vlada jedno, Vujanović drugo o Prevlaci

"Ovim je javnost saznala da se ide suprotno od onog što je do juče bio stav crnogorske vlade o zajedničkom dokumentu dvije države kao osnovi za arbitražu na Međunarodnom sudu"
88 pregleda 7 komentar(a)
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Prevlaka, ulazni dio, pogled sa Glavice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.08.2015. 12:11h

Izjava crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića o Prevlaci je indikativna i korisna za sagledavanje nastavka neodgovornog odnosa vlasti prema ovom važnom pitanju, ocijenjeno je iz DEMOSA.

Vujanović je kazao da će se pitanje Prevlake rješavati pregovorima Crne Gore i Hrvatske, a ako to ne uspije putem Međunarodnog suda u Hagu.

"Ovim je javnost saznala da se ide suprotno od onog što je do juče bio stav crnogorske vlade o zajedničkom dokumentu dvije države kao osnovi za arbitražu na Međunarodnom sudu", navodi se u saopštenju DEMOSA.

Podsjeća se da je 2008. godine Milo Đukanović, bez ikakve procedure i skupštinske odluke i saznanja “dogovorio” sa hrvatskim predsjednikom vlade Ivom Sanaderom da se rješenje ovog graničnog spora ostvari međunarodnom arbitražom.

Zatim je, kako se navodi, nadležni crnogorski ministar inostranih poslova u nekoliko navrata, samo dva puta u 2008. godini, u stilu poznate domaće propagande pompezno tokom susreta sa hrvatskim kolegom javljao da sa pripremom zajedničkog dokumenta ide sve dobro i da će zajednička komisija koja intezivno radi uskoro završiti posao.

"Putem interneta se lako može dokumentovati ovo fazno obmanjivanje crnogorske javnosti", kaže se u reagovanju DEMOSA.

Navodi se da se avgusta 2015. saznaje da nema usaglašenog zajedničkog dokumenta dvije države, što je trebalo da bude osnova za najavljenu međunarodnu arbitražu.

"O sada navodno direktnim pregovorima se ništa ne zna jer nisu ni počeli. Javnost ne zna ni sadržaj platforme, ako ona uopšte postoji za takve pregovore. Crnogorska javnost nije ni udostojena informacije koji je cilj crnogorske strane u pregovorima, niti se zna na koju se argumentaciju računa", upozoravaju iz DEMOSA.

Ocjenjuje se da je kontinuitet samo drsko zamajavanje javnosti kojom se krije nerad, nekompetentnost, neodgovornost pred građanima Crne Gore, posebno Boke Kotorske i grada Herceg Novog.

Ocjenjuje se da će rješavanje pitanja Prevlake sada biti mnogo teže. "Dok je crnogorska vlast javljala da se radi na zajedničkoj platformi i arbitraži, Hrvatska je postala članica EU i time objektivno pojačala pregovaračku snagu i mehanizme svog međunarodnog uticaja".

Bonus video: