Crna Gora sa Kosovom i BiH potpisala sporazume o granici

Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma o granicama između Crne Gore i BiH, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2015. 16:22h

Sporazumi o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i između Crne Gore i Kosova potpisani su danas u Beču.

Sporazum o granici Crne Gore i Kosove su potisali potpredsjednici Vlade i ministri vanjskih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači i ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova, Raško Konjević i Skender Hiseni.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Vlade Kosova Isa Mustafa prisustvovali su potpisivanju Sporazuma.

Sporazum o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su Konjević i ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Potpisivanju su prisustvovali austrijski predsjednik Hajnc Fišer, Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma o granicama između dvije države, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

"Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica”, kazao je on.

Vujanović je naveo da je drugi važan razlog potpisivanja Sporazuma što se dešava u susret Bečkoj konferenciji, prenosi Anadolija.

On je pojasnio da ona treba dati impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije i pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju na implementaciji tih projekata.

Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku i da šalje posebnu poruku iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je to najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Našim snagama, prije svega, smo otklonili sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebao bi osnažiti i ohrabriti razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica s BiH", kazao je on.

Čović je dodao da se puno toga očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana.

On je poručio da je primjer kako zemlje Zapadnog Balkana trebaju rješavati probleme sa svojim susjedima.

Čović je najavio kako će Sporazum brzo doživjeti ratifikaciju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. On je najavio je da će predložiti da to bude učinjeno u naredna dva mjeseca.

Čović se nada da će Sporazum biti dobar motivator da se ponovno otvori pitanje razgovora o granicama i sa Srbijom i sa Hrvatskom, prenosi Anadolija.

"Vjerujem da je mnogo bolji put da to sami uradimo sa našim prijateljima nego da se okrenemo nekim arbitražama, jer iskustva arbitraža kada su naši susjedi u pitanju nisu baš najbolja”, rekao je on.

Čović je poručio da će kod svih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH biti zagovornik da se ubrzaju sve procedure, “a s druge strane, mi smo time praktično pokazali prijateljski odnos bez ijednog otvorenog pitanja između BiH i Crne Gore".

Fišer je istakao da je sporazum između BiH i Crne Gore važan korak o čemu svjedoči činjenica da su njegovom potpisivanju prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Crne Gore.

"Radujem se što je sporazum postignut, kao simbol spremnosti da se riješe problemi putem dijaloga, na miran način“, poručio je on, dodajući da ima velika očekivanja od bečkog samita.

Fišer je pozvao dva predsjednika i parlamente država da što prije ratifikuju Sporazum i dodao da bi bilo dobro ako bi taj dokument mogao što prije da se primijeni.

"Sporazum pokazuje da je moguće riješiti probleme na miran način“, naveo je on.

U Beču je danas počela dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Konferencija će biti u znaku Zapadnog Balkana, a prvi događaj vezan za region je potpisivanje sporazuma o razgraničenju Crne Gore i BiH.

U Beču je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije u prisustvu Sebastijana Kurza ministra inostranih poslova Austrije potpisan Međudržavni Sporazum o granici Crne Gore i Kosova.

Galerija

Bonus video: