Vujičić: Smanjiti ekonomsku moć kriminlacima

"Država mora da pokaže da je jača od kriminalaca i da će njihovu ekonomsku moć iskoristiti za društveno korisne stvari", zaključio je Vujičić
108 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2015. 15:02h

Usvajanje Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ukoliko on zaživi u praksi omogućuje državi da uradi ono čega se kriminalci mnogo više boje od zatvora, a to je oduzimanje pokretne i nepokretne imovine, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost proširenog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Koordinator programa vladavine prava GA, Zoran Vujičić, rekao je da je taj Zakon jedan od važnijih koje Crna Gora mora usvojiti, a koji je kao dio Akcionog plana važan segment u jačanju države protiv svih oblika kriminala.

"Usvajanje ovog zakona, ukoliko zaživi u praksi, omogućuje državi da uradi ono čega se kriminalci mnogo više boje od zatvora a to je oduzimanje pokretne i nepokretne imovine i onemogućavanje u upravljačkim strukturama firmi, jer praksa država gdje ovaj zakon funkcioniše pokazuje da ukoliko se ne oduzme ekonomska moć kazna zatvora apsolutno ne sprečava za dalje kriminalne aktivnosti", rekao je Vujičić agenciji MINA.

On je ocijenio da Nacrt zakona koji mora proći Skupštinu, na kvalitetan način pokušava da smanji ekonomsku moć kriminalcima.

Vujičić smatra da, iako je Crna Gora i do sad imala zakone koji su se bavili ovim pitanjem, oni nijesu imali rezultata. "Jer smo imali svega par slučajeva oduzimanja imovine koja je državu skupo koštala njihovo vođenje i održavanje", ukazao je Vujičić.

On je ocijenio da je prednost predloženog zakona što će se imovina oduzimati i pravnim naslednicima i prethodnicima kao i što će, ako je imovinska korist stečena za drugo lice, takođe, biti oduzeta.

"Prethodni zakoni su pokazali manjkavosti kada je u pitanju rentiranje oduzete imovine, jer su se na konkurse javljali lica povezana sa osobama od kojih je oduzeta imovina pa je jako važno da se ne upadne u tu vrstu zamke", istakao je Vujičić.

On je ocijenio da će ogroman zadatak biti pred tužilaštvom, policijom i sudovima naročito u dijelu dokazivanja, jer u nekim slučajevima su prošle i decenije pa su pojedini sumnjivi kapitali vješto prešli u legalne tokove.

"Biće interesantno vidjeti kako će se realizovati međunarodna saradnja, odnosno, kako će reagovati domaći organi i sprovoditi međunarodne zamolnice za eventualno privremeno ili trajno oduzimanje imovine, odnosno, da li će naši organi tražiti od stranih država zamrzavanje i oduzimanje imovine od lica protiv kojih se vodi postupak pred našim sudovima", rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, izostanak rezultata u ovoj oblasti je imao za posledicu da su mnogi mladi nalazili uzore u sumnjivim biznismenima koji se vode na biroe rada kao nezaposleni a imaju enormno bogastvo.

"Ukoliko bi ovaj zakon imao konkretne rezultate Crna Gora bi imala i određena finansijska sredstva i nepokretnosti koje bi u vrijeme ekonomske krize u određenoj mjeri pomogli da se riješe svakako nagomilani problemi. Država mora da pokaže da je jača od kriminalaca i da će njihovu ekonomsku moć iskoristiti za društveno korisne stvari", zaključio je Vujičić.

Bonus video: