Pejović: Očekujemo da se pokrene postupak protiv bivših funkcionera Glavnog grada

Pejović očekuje da će konačno biti pokrenut postupak i protiv bivšeg rukovodstva Glavnog grada
101 pregleda 5 komentar(a)
Boris Pejović, Foto: Demos
Boris Pejović, Foto: Demos
Ažurirano: 22.08.2015. 13:09h

Nakon hapšenja lokalnih funkcionera iz Budve, očekuje se da se postupak podnese i protiv njihovih kolega u Podgorici, smatraju u Demosu.

"Kako smo ovih dana svedoci hapšenja lokalnih funkcionera jedne primorske opštine, nameće se sumnja da je pomenuti slučaj posledica unutarpartijskog obračuna, koji ima za cilj istovremeno eliminisanje političke konkurencije i zadovoljenje briselskih i vašingtonskih kriterijuma, a sve preko navodno nezavisnih institucija. U suprotnom, za očekivati je da se postupak pokrene i za protagoniste raznih afera i u Glavnom gradu", izjavio je Boris Pejović.

Odbornik Demosa u Skupštini Glavnog grada je pomenuo slučaj "Carina" za koji se veže ime bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji je oštetio gradski budžet za 11 miliona eura. Pejović je podsjetio i na proglašavanje KAP-a biznis zonom, dodjele više od 600 stanova u ime Glavnog grada, pa zato očekuje da će konačno biti pokrenut postupak i protiv bivšeg rukovodstva Glavnog grada.

"Bez obzira što su crnogorske institucije zadužene za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po podacima nevladinih organizacija od 2007. godine potrošile preko 100 miliona eura, nije donešena niti jedna pravosnažna presuda za borbu protiv korupcije na visokom nivou.Stoga, u rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament stoji “zabrinutost da je i pored značajnih finansijskih sredstava koja su usmjrena od strane međunarodnih donatora vlastima, samo ograničen napredak napravljen u borbi protiv korupcije što ostaje prijetnja adekvatnom funkcionisanju i stabilnosti demokratskim institucijama, vladavini prava i ekonomskom razvoju“.

Pejović je podsjetio da je političko tijelo, u jednom trenutku preuzelo ingerencije tužilaštva, formirajuću Komisiju od odbornika, koja je trebala da izvrši uvid u sumnjivu dokumentaciju. On zato zaključuje da je ovime obesmišljena postizborna sudska grana vlasti.

"Zato ne čudi kritički osvrt i u izvještaju Stejt dipartmenta, koji konstatuje da je korupcija jedan od najvećih problema i kada su u pitanju ljudska prava u Crnoj Gori. Tamo se navodi da korupciju u Crnoj Gori karakteriše nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam, kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika, a dodaje se da uprkos tome što pojedini mediji i neke NVO ukazuju na različite skandale do sada nije bilo konkretnih rezultata.Uprkos izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija, predstavnici lokalne vlasti na poslednjoj sjednici opštinskog parlamenta tvrdili su da u organima lokalne samouprave nije bilo elemenata koruptivnih radnji. Takav stav je u sukobu i sa mišljenjem građana, koji u istraživanju javnog mnjenja doživljavaju korupciju kao jedan od najvećih problema u funkcionisanju organa lokalne samouprave. Upravo od rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisi kako kvalitet života građana, tako i dinamika procesa integracija u Evropsku uniju".

Bonus video: