GA: Kontrolisati rad javnih izvršitelja

Iz GA su ocijenili da je uvođenjem instituta javnih izvršitelja povećana izvršnost sudskih presuda, ali i ukazali na pojedine slučajeve nezakonitog djelovanja vršioca tih funkcija
66 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vujičić, Foto: Građanska alijansa
Zoran Vujičić, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 21.08.2015. 11:32h

Građanska alijansa (GA) pozvala je Komoru javnih izvršitelja i Ministarstvo pravde da preispitaju rad izvršitelja, navodeći da vršioci te funkcije u praksi krše pojedine zakonske odredbe.

Iz GA su ocijenili da je uvođenjem instituta javnih izvršitelja povećana izvršnost sudskih presuda, ali i ukazali na pojedine slučajeve nezakonitog djelovanja vršioca tih funkcija.

“Od uvođenja instituta javnih izvršitelja u pravni sistem, znatno se poboljšala izvršnost presuda, pa pravičnost ima pun smisao što govore i svi podaci”, kazao je koardinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić.

Vladavina prava, kako je ocijenio, podrazumijeva i da pravda nije potpuno dostignuta pravosnažnom sudskom odlukom, već je neophodno njeno izvršenje.

“Dosadašnji rad je pokazao i određene propuste u radu javnih izvršitelja čime ne želimo da umanjimo dosadašnji pozitivan efekat u njihovom radu”, kazao je Vujičić.

On je objasnio da se često dešava da se izvršni dužnik sa blokadom svog računa zbog namirenja potraživanja upozna tek kada mu računi budu blokirani, uprkos tome što je Zakon o izvršenju i obezbjeđenju jasan da se rješenje o izvršenju mora dostaviti izvršnom dužniku,

“Zbog neznanja i neupućenosti, izvršni dužnici često odmah izvršavaju nametnutu obavezu, koja je možda bez osnova, iako imaju mogućnost prigovora. Ovakavih primjera u posljednje vrijeme imamo sve više”, rekao je Vujičić.

On je objasnio da Zakon nalaže da se na rješenje o izvršenju, rješenje o odbacivanju, odnosno odbijanju predloga za izvršenje, može izjaviti prigovor u roku od pet dana od dostavljanja rješenja.

Vujičić je objasnio da Zakon jasno predviđa i razloge na osnovu kojih se može podnijeti prigovor.

Prema njegovim riječima, javni izvršitelji i dalje krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prilikom javnih objavljivanja u medijima.

Oni, kako je objasnio, i dalje dostavljaju JMBG izvršnog dužnika, na šta je, kako je podsjetio GA ukazivala, a što je potvrdila i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodnom pristupu informacijama.

“Pozivamo Komoru javnih izvršitelja koja u okviru svojih nadležnosti, kada je u pitanju kontrola rada javnih izvršilaca da preispita ove navode, Ministarstvo pravde kao krovnu instituciju da pomno prati njihov rad i da primjenjuje zakon i oduzima licence onim javnim izvršiteljima koji rade suprotno zakonu”, naveo je Vujičić.

Oni su pozvali Komoru da pojačaju kontrole i na taj način preventivno djeluju, uprkos tome što imaju obavezu kontrole rada izvršitelja makar jednom godišnje.

“Iako je ovo jedan od načina informisanja građana sa ovim institutom koji još građani nedovoljno poznaju, pozivamo Ministarstvo pravde i Komoru javnih izvršitelja da povećaju aktivnosti u dijelu upoznavanja građana sa svojim pravima kada su javni izvršitelji u pitanju”, kazao je Vujičić.

On je objasnio da je u Crnoj Gori trenutno angažovano 29 od predviđenih 52 javna izvršitelja od kojih neki pokrivaju više opština, ali su oni imali u radu preko 20 hiljada predmeta i naplatili su preko 35 miliona EUR potraživanja.

“I vremenski rok u kom se potraživanja naplaćuju je znatno skraćen na šta ukazuje Zakon o izvršenju i obezbjeđenju, koji propisuje da se o predlogu za izvršenje odlučuje u roku od pet dana od podnošenja predloga”, ocijenio je Vujučić, govoreći o napretku koji postignut uvođenjem instituta javnih izvršitelja.

Taj institut, kako je naglasio, nije uveden u pravni sistem Crne Gore kao faza za ispunjavanje evropskih kriterijuma, već kao stalna potreba.

"O značaju izvršnog postupka najbolje govori stav Evropskog suda za ljudska prava da izvršenje sudskih odluka treba tretirati kao sastavni dio osnovnog ljudskog prava na pravično suđenje u razumnom roku", ocijenio je Vujičić.

Bonus video: