Maraš: Demokrate će se boriti za promjenu poreske politike

Maraš zato postavlja pitanje koji je cilj ovakve politike Poreske uprave, jer se onemoguće normalan rad Fonda PIO, kao i Fonda zdravstva
4 komentar(a)
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2015. 10:28h

Neki poslodavci ne moraju da poštuju zakon, dok drugima blokiraju račune i redovno kažnjavaju, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Dostojanstveni rad podrazumijeva i da čovjek može i da živi od tog rada.Iako su radnici temelj države, njihov materijalno-socijani položaj u Crnoj Gori je veoma težak. Lošu sliku najbolje dočaravaju podaci koji pokazuju koliko građana prima minimalnu zaradu, koliko ih nema zapošljenje i koliko njih živi ispod granice apslolutnog siromaštva. Doprinosi na zarade se u značajnoj mjeri uplacuju na minimalnu cijenu rada, a velik je broj poslodavaca koji godinama ne uplacuju doprinose", izjavila je Ljiljana Maraš.

Članica Glavnog odbora Demokrata smatra da Poreska uprava ima selektivni pristup prema poreskim dužnicima, pa je zato stepen duga, takav kakav jeste.

"Iako je Poreska uprava bila dužna da svih ovih godina goni takve poslodavce, svjedoci smo da je na djelu selektivna politika koja ima za rezultat današnji stepen poreskog duga. Selektivni pristup podrazumijeva da neki poslodavci ne moraju da ispunjavaju zakonske obaveze nalazeći razne forme izbjegavanja, dok drugi moraju, blokiraju se za sitne dugove i prema njima se revnosno preduzimaju kaznene mjere", navodi se u daljem saopštenju.

Prema podacima o najvećim dužnicima za poreze i doprinose na lična primanja, 48 obaveznika je dužno 57.777.466,38 eura, onih u stečaju je 41 sa dugom od 48.724.436,33 eura, brisanih iz CRPS je 11 sa dugom od 4.440.715,09.

Maraš zato postavlja pitanje koji je cilj ovakve politike Poreske uprave, jer se onemoguće normalan rad Fonda PIO, kao i Fonda zdravstva.

"Polazeći od toga da se dio ovih sredstava usmjerava Fondu PIO i služi za redovno izmirenje penzija i Fondu zdrastva, kako bi se zdrastvena zaštita učinila efikasnijom i kvalitetnijom, postavlja se pitanje koji je cilj države da toleriše ovolike dugove čime onemogućavaju normalno funkcionisanje fondova i ugrožavaju osnovna ljudska prava zaposlenih. Posmatrano iz političkog ugla i načina razmišljanja garniture koja vlada razumljivi su motivi ćutanja nadležnih jer je politički interes u susret izborima motiv zaštite mnogih dužnika".

Funkcionerka Demokrata zato postavlja jasno pitanje zbog čega se štite prava poslodavaca, na štetu zaposlenih. Od gubljenja posla, teškog puta do novog radnog mjesta, nepoštovanje prava na godišnji odmor, slobodne dane, redovna primanja, sve su to razlozi kojih su zaposleni svjesni, ali ne pričaju javno o tome. Maraš upravo zato smatra da je najteži posao promjeniti svijest radnika.

"Demokrate će nastojati da doprinesu poboljšanju polažaja radnika tako sto će se boriti za promjenu poreske politike zbog pozitivnog podsticaja na poslovni ambijent, za uvodjenje poslovnih olakšica kao i za donošenje Zakona o radu koji će garantovati da će prava radnika biti poštovana. Takodje ćemo se zalagati da Poreska uprava sprovodi ažurne kontrole jer je potrebno obezbijediti da se poštuje zakon i istovremeno sa isplatom zarada, obezbijedi izmirenje obaveza u dijelu poreza i doprinosa kako je bilo nekada, kao i da se obezbijedi namjensko usmjeravanje navedenih sredstava od strane države" zaključuje Ljiljana Maraš.

Bonus video: