Azilanti sa Balkana glavna tema samita u Beču

Dolazak su najavili premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede država zapadnog Balkana, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, potpredsjednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Sefčovic, kao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han
0 komentar(a)
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2015. 09:20h

Samit u Beču, najavljen za 27. avgust, biće u znaku problema talasa azilanata u i izvan granica Evrope, a njemu će prisustvovati više od 30 predstavnika vlada država zapadnog Balkana, Evropske unije (EU), Njemačke i Austrije.

Glavna tema konferencije, kako je ocijenila APA, biće Srbija, koja je proteklih mjeseci postala glavna tranzitna država za azilante koji preko Grčke pokušavaju da uđu u EU.

Srbija će, kako se navodi, biti jedna od tema, jer njeni državljani u Njemačkoj predstavljaju četvrtu najveću grupu podnosilaca molbi za dobijanje azila u toj državi, a tome želi da stane na put njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Aktuelna tema talasa izbjeglica, posebno kada je riječ o balkanskoj ruti, imaće sigurno važnu ulogu", najavio je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

On je kazao da će, dalja tema biti rješavanje međudržavnih konflikata, kao i podvlačenje evropske perspektive regiona.

Austrija važi za najsnažnijeg podržavaoca pristupanja država zapadnog Balkana EU, a do sada je taj korak uspio samo Sloveniji i Hrvatskoj.

Prema APA, razgovori sa Crnom Gorom trajaće više godina, a Srbija se nalazi na sporednom kolosjeku od početka pristupnih pregovora čekajući na otvaranje poglavlja.

APA je podsjetila da je nepisano pravilo EU da Beograd za otvaranje poglavlja mora najprije normalizovati odnose sa Kosovom.

Spor oko granice, dan uoči konferencije, žele da okončaju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Dvije države će, u prisustvu predjsednika Austrije Hajnca Fišera, potpisati sporazum o rješenju graničnog pitanja.

Dolazak su najavili premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede država zapadnog Balkana, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, potpredsjednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Sefčovic, kao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Bonus video: