Vujanović ne očekuje skoro razrješenje pitanja Prevlake

Vujanović je ocijenio da su granični sporovi uvijek neprijatni i podsjetio da se raspad bivše Jugoslavije dogodio zbog pitanja granica i teritorija
19 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2015. 09:57h

Pitanje u vezi sa Sutorinom nepotrebno je komplikovalo odnos Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), ali ono je sada zatvoreno, rekao je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, navodeći da će dogovor s Hrvatskom oko Prevlake biti teže napraviti.

Vujanović je kazao da je pitanje Sutorine potpuno zatvoreno.

"Veoma se radujem tome, jer je iza zatvaranja tog pitanja bio šestogodišnji proces utvrđivanja granične linije. Završen uz potpunu saglasnost svih onih koji su učestvovali u njemu", rekao je on.

Vujanović je agenciji Anadolija kazao da je Sutorina pitanje koje je na određeni način iznenadno i nepotrebno zakomplikovalo i uzrokovalo zastoj u odnosima dvije države.

"Budimo objektivni, imali smo poruku i Brisela i Vašingtona o tome i imali smo poruke koje su iskazane pozivom austrijskog predsjednika Hajnca Fišera da to što prije riješimo, što oni u EU doživljavaju kao sjajan dopinos mogućnosti da se ozbiljnom politikom sporazumijemo. Napravili smo izvanredan čin i radovao bih se da unutar BiH postigne i konsenzus realnosti o tome”, dodao je on.

Upitan da li je BiH izgubila dio prava na svoju teritoriju u Sutorini, o čemu se pričalo proteklih mjeseci, Vujanović je rekao da je to besmisleno.

“Kada smo se priznali u granicama u kojima smo se priznali, a to smo učinili mi priznanjem BiH, a BiH priznanjem nas, mi smo utvrdili te granice. Taj proces dogovora o graničnoj liniji je samo tehnički proces u kojem trebate utvrditi da li ta linija ide sa jedne ili druge strane 50 ili 100 metara unutra ili spolja", rekao je Vujanović.

On je ocijenio da je to pitanje otvoreno na štetu odnosa dvije države, ali prije svega, na štetu BiH.

“Mi nemamo unutar Crne Gore mnogo pitanja koja su međunarodno interesantna zbog kojih su reflektori međunarodne zajednice usmjereni prema nama. BiH, nažalost, ima. Mislim da joj to pitanje dodatno nije trebalo i zahvalan sam što je Predsjedništvo BiH ratifikovalo, verifikovalo i dalo saglasnost na sporazum”, naveo je Vujanović, dodajući da očekuje da će i Parlamentarna skupština BiH učiniti to u kratkom roku.

On smatra da će s Hrvatskom teže napraviti dogovor oko Prevlake.

"Mi pokušavamo od 2002. Tu postoji dogovor da se ide na Međunarodni sud pravde u Hagu. Taj dogovor podrazumijeva da se dvije države dogovore o nadležnosti tog suda i da predaju takozvani pristupni sporazum, da se dogovore oko predmeta spora i da postignu saglasnost oko izvršenja odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu”, kazao je Vujanović.

On je očekuje da će se to desiti, ali ne misli da će biti tako brzo.

Vujanović je ocijenio da su granični sporovi uvijek neprijatni i podsjetio da se raspad bivše Jugoslavije dogodio zbog pitanja granica i teritorija.

Vujanović smatra da je upućena poruka da pitanje granica ima najveći stepen senzitivnosti i najveći stepen opasnosti. “Zato ovom dogovoru sa BiH i Kosovom dajem izuzetan značaj i on je na dobrom putu ka novom ambijentu i političkoj atmosferi u regionu, jedan novi dopinos stabilnosti regiona".

Predsjednik Crne Gore je podsjetio kako su svi predstavnici nacionalnih manjina u Crnoj Gori bili za suverenu Crnu Goru, za evropske integracije i za NATO integracije.

"Oni jesu veliko bogatstvo Crne Gore. Mi ni sa jednom manjinom - Bošnjacima - muslimanima, Albancima, Hrvatima - nemamo problem. Naprotiv, oni su posebno bogatstvo, kapital, vrijednost i dragulj Crne Gore i mi smo posebno ponosni što se održavaju korektni odnosi sa njihovim matičnim državma", poručio je Vujanović.

Prema njegovim rijelima, kada država okonča proces pristupanja NATO-u, značajno se približila EU-u.

"Iskreno mislim da niti jedna država koja sljedeća bude ulazila u EU neće uči ako nije članica NATO-a. To je nešto što vam diplomatski niko neće reči, ali što diplomatski između redova možete da pročitate i što u nekim razgovorima imate kao implicitnu poruku. Moramo da ubrzamo NATO integracije da bismo ubrzali evropske integracije”, rekao je Vujanović.

Bonus video: