Gasparič: Crna Gora zaslužila pozivnicu za NATO ove godine

“Gasparič je konstatovao da je Crna Gora istinski primjer regiona, da ostvaruje vrijedne integracione uspjehe i da je zaslužila da tokom ove godine dobije poziv za NATO”, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta
85 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Vladimir Gasparič, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 14.08.2015. 12:43h

Crna Gora je primjer u regionu i ostvarila je vrijedne integracione uspjehe čime je zaslužila da tokom godine dobije poziv za NATO, poručio je odlazeći amabasador Slovenije, Vladimir Gasparič.

Njega je danas u oproštajnu posjetu primio predsjednik Filip Vujanović, koji je Gaspariča odlikovao velikom Medaljom za zasluge.

“Gasparič je konstatovao da je Crna Gora istinski primjer regiona, da ostvaruje vrijedne integracione uspjehe i da je zaslužila da tokom ove godine dobije poziv za NATO”, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Gasparič je, kako se navodi, zadovoljan bilateralnom saradnjom i očekuje da će se ona nastaviti.

On je kazao da postoji širok prostor za unapređenje dobre ekonomske saradnje, kojoj je maksimalno bio posvećen, jer se u diplomatskoj karijeri prevashodno bavio ekonomskom diplomatijom.

Kako se navodi u saopštenju, Gasparič je iskazao posebno poštovanje i zahvalnost za dobijeno odlikovanje.

Vujanović je kazao da je zadovoljan bliskim odnosima sa Slovenijom i konstatovao da su sadržajni u svim oblastima čime su ostvareni značajni efekti bilateralne i multilateralne saradnje.

“Vujanović je iskazao poštovanje Sloveniji za podršku u evropskim i evroatlanskim integracijama, i istakao važnost ekspertske pomoći integracijama i promovisanju njihove strateške vrijednosti za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

U oblasti NATO integracija Slovenija je, kako se dodaje, bila kontakt država za Crnu Goru do kraja prošle godine i u tom periodu značajno podržavala i pomogla taj proces.

“U oblasti privredne saradnje, u diplomatskom mandatu Gaspariča, formirana je Crnogorsko-slovenačka mješovita komisija za ekonomsku saradnju afirmacije trgovačke, poljoprivredne, energetske, informaciono-komunikacione i saradnju u oblasti turizma i zaštite životne sredine”, kaže se u saopštenju.

Ta komisija je, kako se pojašnjava, održala dvije sjednice i veoma ohrabrila saradnju u svim oblastima što je rezultiralo njenom unapređenju i brojnim projektima.

“Posebno je vrijedno da su Crna Gora, Slovenija i Turska projektovale partnerstvo u hidro-energetskoj oblasti koje daje mogućnost maksimalnog korišćenja tih energetskih potencijala Crne Gore”, precizira se u saopštenju.

U mandatu Gaspariča, Slovenija je, kako se navodi, prema Crnoj Gori realizovala značajne projekte na Žabljaku u namjeri da afirmiše taj vrijedan centar turizma sjevera države.

“U okviru te razvojne pomoći izgrađena je sportska hala na Žabljaku i obezbijeđeno kvalitetno odlaganje otpada, a realizovani su vrijedni projekti pomoći u oblasti zaštite životne sredine, prosvjete i nauke”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: