Poziv u NATO zavisi od reformi, ne rezolucije

Iz NATO-a su “Vijestima” rekli da je parlament ključno mjesto za nacionalne debate, i da poziv zavisi od ispunjavanja kriterijuma
78 pregleda 14 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.08.2015. 19:59h

Parlament igra ključnu ulogu u nacionalnim debatama, ali odluka o eventualnom pozivu za članstvo u NATO zavisi od napretka Crne Gore u ispunjavanju kriterijuma koji se traže za članstvo.

To je juče “Vijestima” rečeno iz centrale NATO na pitanje da li Rezolucija o podršci integracije Crne Gore u NATO, koja je ušla u skupštinsku proceduru, može uticati na odluku o pozivu za članstvo.

“Na samitu u Velsu saveznici su pozdravili značajan napredak koji je napravila Crna Gora i složili se da će Savjet ministara zemalja članica do kraja 2015. odlučiti da li da pozovu Crnu Goru da se učlani u Alijansu. Odluka zavisi od napretka Crne Gore u ispunjavanju kriterijuma koji se traže za članstvo. Parlament igra ključnu ulogu u nacionalnim debatama. Međutim, nije na NATO-u da komentariše deklaracije parlamenta”, rekli su iz NATO-a.

U predlogu rezolucije, koji su u skupštinsku proceduru predali poslanici DPS-a Milutin Simović, Predrag Sekulić, Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Miodrag Vuković, poslanik SDP-a Borislav Banović, predstavnik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, Nik Đeljošaj iz Albanske alternative, i lider PozitivneDarko Pajović, pozivaju se sve nadležne državne institucije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da, “u okviru svojih nadležnosti, poštujući ustavna načela podjele vlasti, dodatno intenziviraju svoje aktivnosti u cilju kvalitetne i pune realizacije integracione agende”. U predlogu se navodi da ulazak Crne Gore u NATO neće biti prepreka za saradnju sa drugim zemljama.

Predlog rezolucije prihvatljiv većini partija, iz NVO pozdravljaju pokretanje priče o NATO u Skupštini

“Uključivanje Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture ne može i neće biti prepreka za razvoj bilateralnih odnosa i saradnje sa drugim zemljama, sa tradicionalnim partnerima i prijateljima, sa kojima odnose temeljimo na viševjekovnoj saradnji”, navodi se u dokumentu.

U obrazloženju Predloga rezolucije navodi se da Crna Gora “poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcelishodniji i ekonomski najopravdaniji način zaštititi njene nacionalne i bezbjednosne interese”. “Ovo je posebno važno imajući u vidu regionalni, ali i širi politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst. Polazeći od toga, integracija u NATO i EU nameće se kao jedino pravo rješenje”, navodi se u obrazloženju.

Sekulić je za Radio “Slobodna Evropa” rekao da rezolucijom država želi da pokaže da ubjedljiva većina poslanika podržava NATO integracije. “Takođe da pošaljemo poruku i građanima, ali i svim zemljama koje čine NATO alijansu, da u Crnoj Gori sjede u parlamentu većinske partije koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO”, rekao je Sekulić.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra ocijenio je da će rasprava o članstvu u NATO i sama Rezolucija kao dokument partnerima u Alijansi staviti do znanja da u Crnoj Gori ipak postoji natpolovična, podrška građana članstvu.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović tvrdi da je vrijeme da se dijalog oko NATO-a otvori u Skupštini, da je Rezolucija prihvatljiva uz par korekcija.

Žele da rezolucijom spriječe glasanje o nepovjerenju Vladi

Nezavisni poslanik Zoran Miljanić vjeruje da se rezolucijom želi spriječiti glasanje o povjerenju Vladi.

„Pokušavaju na neki način da kroz NATO vjerovatno približe neke svoje stavove i odlože ono što je u ovom trenutku izgledalo da je jednostavno potrebno, a to je glasanje o povjerenju Vladi Crne Gore. Jer je očigledno da ova Vlada nema legitimitet. E sada da bi se sve to odložilo dolazimo do jedne rezolucije ne čekajući ni samu pozivnicu. Valjda je bio red da se prvo sačeka pozivnica pa tek onda da , ako treba i donosimo rezolucije“, rekao je Miljanić za Radio Slobodna Evropa.

Jonica: Prave privid veće podrške

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je da je rezolucija izraz potrebe da se stvori privid značajno veće podrške tom procesu od one koja postoji među građanima.

“Očigledno je da neke partije i neki poslanici danas zastupaju ili će možda zastupati stav o NATO-u koji nijesu iznosili ni u izbornoj kampanji, ni u izbornom programu”, rekla je on za MINU. Ona je rekla i da se može desiti da NATO podrže i neki poslanici koji su ušli u parlament glasovima građana koji se protive članstvu.

Konkurs DPS-a za nove partnere

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da Rezolucija konkurs DPS-a za novog koaliconog partnera.

“Nova je protiv ulaska u NATO i smatramo da treba da se održi referendum koji bi, kao i buduće izbore, organizovala prelazna vlada. Ovo su već neki odnosi u vladajućoj koaliciji, neko se na taj način pokušava primaći vlasti, očigledno da je DPS raspisao konkurs za novog koalicionog partnera“, rekao je Đukanović.

Bonus video: