Dedović: Dobro je što se javna debata o NATO prenosi sa ulice u Parlament

Rasprava u Skupštini je, smatra Dedović, prilika da se utvrdi dvotrećinsko raspoloženje za članstvo u NATO
16 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2015. 15:33h

Rasprava u Skupštini o Rezoluciji o integraciji Crne Gore u NATO prilika je da se utvrdi dvotrećinsko raspoloženje za članstvo, smatra izvršni direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović, navodeći da vjeruje da bi većina građana na eventualnom refrendumu podržala pristupanje.

Predlog rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO, nalazi se u skupštinskoj proceduri, a o njemu će se poslanici izjasniti u septembru.

Dedović smatra da je dobro što će se o tome konačno govoriti u parlamentu.

''Raduje činjenica da je Parlament konačno postao mjesto gdje će poslanici koji predstavljaju građane početi debatu o članstvu Crne Gore u NATO. To je nešto što je u posljednjih devet godina primijećeno da nedostaje. Dobro je što će konačno javna debata iz parkova, sa ulica iz kafana da se prenese u mjesto u kojem se u demokratskim državama uređenim odlučuje'', rekao je on Anteni M.

Rasprava u Skupštini je, smatra Dedović, prilika da se utvrdi dvotrećinsko raspoloženje za članstvo u NATO.

''Da li ono postoji, da li je utemeljeno i da se građani zainteresuju više i saznaju stavove onih kojima su dali glas na prethodnim izborima'', naveo je on.

Upitan da li smatra da činjenica što u rezoluciji nije navedeno na koji način bi trebalo da se odluči o članstvu može da dovede do podrške onih koji su za to da odluče građani na referendumu, li pak da baš to bude razlog da glasaju protiv, Dedović je optimista.

Kako god se bude odlučivalo, rezultat će, smatra, biti isti.

''Ja sam optimista i siguran sam da će građani, iako se bude odlučivalo na referendumu, u velikoj većini dati glas za bolju, mirniju i stabilniju budućnost'', uvjeren je Dedović.

Bonus video: