DPS čeka NATO i traži nekoga da zamijeni SDP

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da Đukanović ne krije kako želi da proširi koalicioni kapacitet DPS-a, ističući da premijer u savez želi da uvede neku od opozicionih partija nezavisno od njenog ideološkog opredjeljenja
29 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.08.2015. 17:16h

Iako su male šanse da vladajuća koalicija bude razbijena prije poziva Crnoj Gori u NATO, Demokratska partija socijalista (DPS) će pokušati do narednog proljeća da pronađe nove koalicione partnere koji bi mogli zamijeniti Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Dok njegovi ministri otvoreno prebacuju koalicionim partnerima zbog saradnje sa opozicijom, premijer Milo Đukanović ne krije da želi da proširi vladajuću koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka. Time bi, kako je nedavno pojasnio potpredsjednik Skupštine Milutin Simović, onemogućili SDP-u da bude jezičak na vagi vlasti.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da Đukanović ne krije kako želi da proširi koalicioni kapacitet DPS-a, ističući da premijer u savez želi da uvede neku od opozicionih partija nezavisno od njenog ideološkog opredjeljenja.

"To bi DPS-u, po procjeni samog rukovodstva, dalo veću stabilnost vršenja vlasti u perspektivi, a sa koalicijom u kojoj bi, osim manjina i neke procrnogorske partije ili koalicije, bila zastupljena i prosrpska partija, DPS bi bio dominantna partija centra. Đukanović je više puta javno saopštio da su vrata vlasti sa DPS-om, nekima od prosrpskih partija u Crnoj Gori otvorena", kazala je ona.

Da ozbiljno planira širenje koalicije, Đukanović je nagovijestio kada je prije dvije godine kazao da bi bilo korisno da u Vladi budu i predstavnici Srba. Iako je lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić poručio da neće praviti partnerstva sa Đukanovićem, a lider SNP-a Srđan Milić je kazao da se prije novih izbora ne može razgovarati o koaliciji, Simović je nedavno pojasnio da DPS računa na savezništvo sa SNP-om navodeći da je SDP bila protiv uvođenja u koaliciju Milićeve ili neke slične partije.

S druge strane, lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da se sa DPS-om slaže oko strateških pravaca Crne Gore.

Uljarevićeva smatra da premijer stvara političke preduslove za ulazak neke od prosrpskih partija u vlast. Zbog toga, kako ističe, ne čude politički motivisane odluke poput opstruiranja postavljanja spomen-obilježja žrtvama deportacije u Herceg Novom ili podrške DPS-a predlogu da Tomislav Nikolić bude počasni građanin Berana.

"I tako sve do kontroverznog Miomira Mugoše i polaganja vijenca pripadnicima četničkog pokreta u Sloveniji. Na djelu je krajnja politička proračunatost, gdje primarna posljedica treba da bude puko očuvanje vlasti DPS-a", kazala je ona, navodeći da bi uvođenje prosrpskih stranaka u vlast nakon odluke NATO, koja se očekuje krajem godine, Đukanović zapadnim partnerima predstavio kao demokratski iskorak.

Pojačavaju bitku sa Krivokapićem

Uljarevićeva smatra da bi otvoreni sukob DPS i SDP, zbog odbijanja Krivokapićeve partije da stane iza Vladinih predloga o izdavanju Kraljičine plaže i tvrđave Mamula stranim investitorima, mogao otvoriti mogućnost vanrednih izbora prije pozivnice NATO.

Ona navodi da je DPS donio odluku da intenzivira sukob sa Krivokapićem, izabravši one koji će tu bitku ispred DPS-a sprovoditi.

Time će, navodi, javnosti dati do znanja da su ovo posljednji dani tog saveza. "Tako će demonstrirati političku moć, jer suštinski je ovaj javni sukob neracionalan sa stanovišta javnog interesa", smatra ona.

Bonus video: