Konatar: Đukanović bi sam trebao da vrati mandat

“Mi smo sada spremni opet da sa kolegama iz opozicije pokrenemo inicijativu sa pitanjem povjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore”, poručio je Konatar
15 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Savo Prelević
Miloš Konatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.08.2015. 13:57h

Vlada Crne Gore nema legitimitet i neophodno je formiranje prelazne, smatraju u Građanskom pokretu (GP) URA i poručuju da su spremni da podrže opoziciju u inicijativi za izjašnjavanje o povjerenju izvršnoj vlasti u parlamentu.

Član Koordinacionog odbora URA-e, Miloš Konatar, poručio je da bi premijer Milo Đukanović trebalo da sam vrati mandat i zatraži raspisivanje izbora po novom izbornom zakonodavstvu.

“Vlada Crne Gore u ovom trenutku nema legitimitet da vodi državu i premijer Đukanović bi sam trebao da vrati mandat i zatraži raspisivanje novih izbora. Neophodno je formiranje prelazne Vlade, kojoj bi zadatak bio priprema i održavanje slobodnih i demokratskih izbora po novom zakonodavstvu”, kazao je Konatar agenciji MINA.

URA je, kako je podsjetio, već jednom bila pokretač te inicijative, ali Socijaldemokratska partija (SDP) nije imala dovoljno političke hrabrosti da podrži inicijativu za koju je bila kompletna opozicija. “SDP je tada rekao “ne” građanima Crne Gore i ostao u čvrstom zagrljaju DPS-a”.

“Mi smo sada spremni opet da sa kolegama iz opozicije pokrenemo inicijativu sa pitanjem povjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore”, poručio je Konatar.

On je dodao da ostaje da se vidi uskoro da li će SDP imati političke hrabrosti da se otrgne DPS-u ili “ćemo opet, po ko zna koji put, slušati priče o višim ciljevima".

Nakon raskola u SDP-u i svađe oko “podijele plijena”, ministarskih i direktorskih funkcija, jasno je, kako je naveo, da vladajuća koalicija više nije ista ona sa kojom je Đukanović izašao na izbore.

“Neizglasavanjem Vladinih predloga zakona, koji su bili vrlo važni za premijera i njegove bliske tajkune i prijatelje, Skupština je poslala jasnu poruku da Vlada više nema većinu po svakom pitanju u parlamentu”, ocijenio je Konatar.

Ta dva razloga su, kako je kazao, dovoljna da premijer ne bi trebalo da čeka inicijativu opozicionih partija o povjerenju Vladi, već da sam podnese ostavku i zatraži raspisivanje vanrednih izbora.

Kako je objasnio, s obzirom na to da je iz MUP-a stigla potvrda da se zbog elektronske identifikacije birača, izbori po novom zakonodavstvu ne mogu održati prije proljeća naredne godine, neophodno je formiranje Vlade koju bi činili svi parlamentarni politički subjekti i koja bi vodila državu u prelaznom periodu i omogućila slobodne i fer izbore, na kojima će se, kako je dodao, građani bez pritisaka i manipulacija izjašnjavati i glasati.

“Ovakva prelazna Vlada može biti prvi korak ka političkoj stabilnosti u Crnoj Gori, koja nam je itekako potrebna”, ocijenio je Konatar.

On je naglasio da razloga za ostavku i pad Vlade ima i previše.

“Nažalost, građani te razloge svakim danom osjećaju na svojoj koži. Premijer ne treba da čeka da se o povjerenju njegovoj Vladi glasa u parlamentu, treba sam da podnese ostavku”, zaključio je Konatar.

Bonus video: