Danilovgrad: Završni račun budžeta za 2014. godinu protivzakonit

Šefica odborničkog kluba SNP-a Jelena Radenović kazala je da članovi opštinskog odbora za statut i propise nijesu mogli da prihvate završni račun i predlože ga odbornicima na usvajanje, jer krši propise iz oblasti lokalne uprave
1 komentar(a)
SO Danilovgrad sjednica, Foto: Jelena Jovanović
SO Danilovgrad sjednica, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.08.2015. 15:24h

Odbornici opozicije u danilovgradskom parlamentu danas su oštro kritikovali završni račun budžeta za 2014. godinu, ocijenjujući da je taj dokument protivzakonit, jer nije donijet u skladu sa propisima iz oblasti lokalne uprave.

Oni su istakli i da je opštinska kasa sve tanja, pojašnjavaući da je prije šest godina u kasi bilo šest miliona, a da je danas tek nešto preko tri.

"Po ovakvom budžetu u iznosu od 3,3 miliona eura, a DPS je predvidio da iznosi oko 4,2 miliona, može se zaključiti da je stanje u našoj Opštini katastrofalno i da se nalazimo na rubu provalije. Prošlogodišnji budžet je sirotinjski i nije mi jasno gdje su ta silna preduzeća o kojima govore DPS čelnici. Po prihodima u opštinskoj kasi ne mogu da zaključim šta rade i da li uopšte postoje osim u priči naših vlastodržaca", kazao je šef odborničkog kluba PZP-a Čedo Đurović.

Šefica odborničkog kluba SNP-a Jelena Radenović kazala je da članovi opštinskog odbora za statut i propise nijesu mogli da prihvate završni račun i predlože ga odbornicima na usvajanje, jer krši propise iz oblasti lokalne uprave.

"Završni račun nema bilans stanja, a nije ni predložen za usvajanje do kraja maja, što u zakonu kategorično piše. Naravno, odbornici DPS-a će podržati ovakav predlog, jer za njih ne važe zakoni koje je propisala Vlada Crne Gore i usvojio republički parlament", kazala je Radenović.

Nezavisni odbornik Ranko Vuković ocijenio je da se u završnom računu nalaze pogrešni podaci, koji se ne slažu sa informacijama koje dolaze iz Ministarstva finansija.

"Dok nam predstavnici lokalne uprave kažu da je dug za poreze i doprinose zaposlenima oko 3,9 miliona u Ministarstvu finansija navode brojku od 2,5 miliona. U republličkim službama već godinama ističu da Opština Danilovgrad ima oko 700.000 ino duga, a iz lokalne administracije to demantuju. Ne znam ko je pravu i čiji su podaci tačni, ali nedopustivo je da nam o istim stvarima dolaze različite informacije, pa pitam šta se iza toga krije", kazao je Vuković.

Željko Savović (Nova) rekao je da nije tačno da će opština dug prema zaposlenima vraćati u ratama od po 3.000 eura u narednih 20 godina, već da će taj iznos biti mnogo veći.

Dodao je da će dugove sadašnje lokalne uprave vraćati naredne generacije, odnosno oni koji takvom stanju nijesu doprinijeli.

Slađana Pavlović (DPS) pojasnila je da završni račun nema bilans stanja, jer Ministarstvo finansija nije štampalo odgovarajuće obrasce i da oni za to nijesu krivi.

Nakon trosatne rasprave završni račun budžeta usvojen je glasovima DPS-a.

Tokom rasprave o Višegodišnjem investicionom planu do 2019. godine Pero Radonjić (DF) je konstatovao da je u fudbalskom klubu Iskra vanredno stanje, jer već mjesecima taj klub nema predsjednika.

On je ocijenio da razvoj tog kluba dodatno sputava to što nemaju mlađe kategorije.

Radonjić je tražio od lokalne uprave da "u Iskru uvede redovno stanje", ali i da "povedu računa o arheološkim nalazištima u Danilovgradu".

"Posebno u Frutku. Tamo su otkriveni spomenici naše istorije, ali sve to je rađeno bez znanja predstavnika lokalne uprave. Neophodno je da se započeti poslovi završe, ali i nalazište adekvatno zaštiti - rekao je Radonjić. Branislav Đuranović, predsjednik opštine tvrdio je da Iskra dobro funkcioniše, i dodao da je za nastup tog kluba u Prvoj ligi obezbjeđeno 320.000 eura.

Bonus video: