Hamilton: Članstvo u NATO biće izuzetno dostignuće

„Time bi se u suštini formalizovala odluka Crne Gore da nastavi punim gasom posvećenost u ispunajvanju evroatlantske agende, navodeći da je Crna Gora potpuno uskladila svoju vanjsku politiku sa politikom kako EU, tako i Vašingtona“, naveo je Hamilton
2 komentar(a)
NATO, Foto: Nato
NATO, Foto: Nato
Ažurirano: 04.08.2015. 14:11h

Članstvo Crne Gore u NATO-u biće izuzetno postignuće i treba ga posmatrati kao veliki korak naprijed u garantovanju bezbjednosti Velike Britanije i Evrope, kazao je viši direktor globalnog poslovnog savjetovanja firma i stručnjak za Kavkaz Danijel Hamilton.

Hamilton smatra da članstvo Crne Gore u Alijansi treba posmatrati i kao zaokruživanje procesa koji su nastali nakon Drugog svjetskog rata.

On je, u autorskom tekstu na britanskom internet portalu The Commentator, govoreći o činjenici da je Crna Gora mala zemlja sa nešto više od 600 hiljada stanovnika, što ostavlja utisak da ne može igrati značajnu ulogu u vojnom i ekonomskom smislu u tekstu, objasnio da Crna Gora može značajno doprinijeti bezbjednosti na kontinentu i evroatlantskim političkim prioritetima.

Hamilton je, kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, podsjećajući da je prošlog mjeseca Crnu Goru posjetio generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, i da se u Briselu susreo sa ministrima Igorom Lukšićem i Zoranom Pažinom, naveo i tri bitna razloga zbog kojih bi trebalo Crnoj Gori uputiti poziv za članstvo.

„Time bi se u suštini formalizovala odluka Crne Gore da nastavi punim gasom posvećenost u ispunajvanju evroatlantske agende, navodeći da je Crna Gora potpuno uskladila svoju vanjsku politiku sa politikom kako Evropske unije, tako i Vašingtona“, naveo je Hamilton.

Kako je dodao, time se zatvara jedini otvoreni pomorski pojas na Jadranskom moru. „Na ovaj način se bezbjednosno zaokružuje pojas koji se proteže skroz od Estonije na istočnoj obali, do Turske na sjeveroistočnim granicama sa Gruzijom i Jermenijom i južnim granicama sa Sirijom i Irakom“.

Uz to, rekao je Hamilton, članstvo Crne Gore u NATO je i strateški značajno zbog interesa Rusije da izgradi pomorske baze, koje tako strastveno želi unutar Mediterana i jadranske regije, kao zamjenu za svoje ugrožene objekte u Siriji.

Govoreći o hrabrosti vodećih ljudi premijera Mila Đukanovića i predsjednika Filipa Vujanovića, da se distanciraju od Rusije u trenucima kada je izgledalo da je crnogorska ekonomija bazirana na ruska ulaganja, iako je najveći infrasturkturni projekat trenuntno Porto Montengero sa kanadskim kapitalom, Hamilton navodi da Crna Gora i njena vlada zaslužuju podršku i poštovanje Zapada.

„Jer nastavljaju da sprovode reforme neophodne da se osigura budućnost zemlje kao stabilne i žive demokratije“, kazao je on, saopšteno je iz Komunikacionog tima.

Bonus video: