SDP želi da spriječi registraciju Brajovićeve stranke

SDP dalje precizira da član 13 navedenog zakona u stavu 1 propisuje da se "naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije"
56 pregleda 27 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.07.2015. 08:25h

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da ne dozvoli registraciju stranke Ivana Brajovića i Vujice Lazovića pod imenom “Socijaldemokrate Crne Gore”.

SDP navodi da bi, ako bi se dozvolila registracija nove partije pod imenom socijaldemokrate Crne Gore, to izazvalo zabunu u javnosti i kršenje Zakona o političkim patijama.

“U medijima je najavljeno formiranje nove partije sa nazivom Socijaldemokrate Crne Gore, Nakon toga, osnivači novog političkog subjekta počeli su isti naziv da koriste u javnosti”, navodi se u dopisu SDP-a ministru Konjeviću dostavljenom “Vijestima”.

SDP dalje precizira da član 13 navedenog zakona u stavu 1 propisuje da se "naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije". “U stavu 3 istog člana propisano je da partija ukoliko smatra da se njen naziv suštinski ne razlikuje od naziva, skraćenog naziva i oznake kasnije upisane partije, "što nedvosmisleno izaziva zabunu u javnosti" ima pravo da, tužbom pred nadležnim sudom, zahtijeva brisanje iz Registra spornog naziva”, navodi SDP u dopisu ministru unutrašnjih poslova.

Iz partije Ranka Krivkapića ukazuju da se već preko dvije decenije, članovi SDP nazivaju "socijaldemokratama" i da su na taj način prepoznati i oslovljavani u medijima.

“Tako su mediji od devedesetih kada su izvještavali o antiratnim aktivnostima i porukama socijaldemokrata, sve do današnjih dana koristili isti naziv, izvještavajući i o 8. Kongresu Socijaldemokrata. Dakle jasno je da bi, ukoliko bi se novom političkom subjektu omogućila registracija pod najavljenim imenom, to "nedvosmisleno izazvalo zabunu u javnosti" i kršenje člana 13 Zakona o političkim partijama”, piše SDP.

Bonus video: