Piranski zaliv ruši dogovor o Prevlaci?

Nakon afere “arbitraža”, koja zemlja će sada s punim povjerenjem u neutralnost pristupiti arbitraži. Hrvatska i Crna Gora oko Prevlake?”
81 pregleda 17 komentar(a)
Piranski zaliv (Novine)
Piranski zaliv (Novine)
Ažurirano: 25.07.2015. 06:34h

Afera “arbitraža” mogla bi uticati na sve sporove o razgraničenju između zemalja u regionu, ukljućujući i pitanje Prevlake između Crne Grne i Hrvatske, ocijenila je dopisnica i kolumnistikinja iz Brisela Ines Sabalić.

“Ne samo da je ubijena arbitraža oko Piranskog zaliva, nego je Arbitraža u Bazelu možda fatalno kompromitovana. Ne samo Hrvatska, nego koja zemlja će sada s punim povjerenjem u neutralnost i dobru vjeru, pristupiti arbitraži. Hrvatska i Crna Gora oko Prevlake? Hrvatska i BiH oko toka rijeke Une, Hrvatska i Srbija oko katastarskog razgraničenja s obje strane Dunava i Ada u Dunavu? Ko će prihvatiti, ne samo mi u regionu, nego bilo ko, rezultate arbitraže?”, navela je Sabalić.

Afera “arbitraža” izbila je prekjuče kada je zagrebački “Večernji list” objavio transkripte i audio snimke, koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova. Oni, kako prenose mediji, dogovaraju i osmišljavaju kako da utiču na ostale sudije u postupku o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije.

Ministarka spoljnjih poslova Vesna Pusić kazala je da Hrvatska razmatra i mogućnost izlaska iz postupka arbiraže. U Hrvatskoj su zakazane hitne sjednice vlade i poslaničkih klubova, dok na dugoj strani dio slovenačkih medija pokreće pitanje da li je Hrvatska prisluškivala uključene u abitražni postupak. Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.

Crna Gora i Hrvatska postigle su načelu saglasnost da arbitražni sud odredi razgraničenje na Prevlaci. Iako je početkom prošle godine politički direktor u MVPEI Vladimir Radulović izjavio kako su s Hrvatskom usuglašeni dokumenti, te da su pregovori uoči odlaska pred sud pravde u Den Hagu u završnoj fazi, dvije strane naknadno su opet razmijenile svoje nacrte. Opozicija i dio civilnog sektora proziva premijera Mila Đukanovića i šefa diplomatije Igora Lukšića za netransparentne pregovore i “izdaju” interesa Crne Gore.

Sabalićeva kaže da je ova afera “golemi” skandal međunarodne institucije.

“Međunarodno pravo postoji i dalje se primjenjuje, kaže moj visoki sagovornik, koji je dodao da su za te poslove bolje institucije u Hamburgu i u Hagu... Makar se talasi skandala oko Bazela protežu sve do tamo. Znam da je na GAP-u u Luksemburgu (sastanak ministara vanjskih poslova ili predstavnika ministarstava vanjskih poslova) prekjuče skandal oko arbitraže izazvao zgražanje i veliku zabrinutost”, kazala je Sabalićeva.

Bonus video: