Rastoder: Crnogorska odlikovanja se lako daju i kratko traju

“Vidljivo je da bi se, izuzev vaterpolista, za sve ostale teško moglo bez razmišljanja ustvrditi "čime su zadužili društvo i Crnu Goru”, ocijenio je Rastoder za “Vijesti”
178 pregleda 31 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2015. 17:23h

Profesor Šerbo Rastoder ocijenio je da je najviša državna odlikovanja predsjednik Filip Vujanović dijelio više za ono što je trebalo učiniti, nego za urađeno.

“Crnogorska odlikovanja je uvijek pratio glas da se lako daju i da kratko traju,” rekao je Rastoder, koji je i potpredsjednik URA.

Nakon proglašenja državne nezavisnosti Vujanović je, kako je saopšteno “Vijestima”, dodijelio 85 odlikovanja. Najviše priznanje Orden Crne Gore na lenti dodjeljen je kralju Jordana Abdulahu II Al Huseinu. U vrhu onih koji su zaslužili počasti su princ Halid Al bin Abdul Azir Al iz Saudijske Arabije i šeik Muhamed bin Zajed. Tu je i 11, uglavnom bivših, ambasadora, među kojima je troje iz SAD Roderik Mur, Su Kej Braun i Ričard Sklar, zatim Kine Li Mangang i Đi Žaolin, bivši šef delagecije EU u Podgorici Leopold Maurer, glavni savjetnik njemačke kancelarke Kristof Hojzgen...

“Vidljivo je da bi se, izuzev vaterpolista, za sve ostale teško moglo bez razmišljanja ustvrditi "čime su zadužili društvo i Crnu Goru”, ocijenio je Rastoder za “Vijesti”. On kaže da je”posebno uočljivo da je veliki broj “bivših diplomata”, posebno onih iz SAD, na spisku odlikovanih”.

“To nije baš uobičajeno, jer im je u opisu radnog mjesta najvjerovatnije ono za šta su mogli dobiti odlikovanje. S druge strane, među odlikovanima ne vidim imena “diplomata”, pa ni običnih ljudi, koji su doprinijeli uspostavljanju nezavisnosti Crne Gore”, kaže Rastoder.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak iznenađena je brojem podjeljenih odlikovanja. ”Čini se da su to ljudi koji su ih dobili uglavnom zbog ličnog odnosa predsjednika ili njegove partije. Među njima su rijetki pojedinci koji zaslužuju priznanje za doprinos Crnoj Gori, uglavnom su oni koji su zadužili DPS”, kaže Bošnjak.

Ona dodaje da ima i ”nekoliko slučajeva koji su odgovarali DPS-u zbog populizma u određenom trenutku”, kao i onih koji su medalje zaista zaslužili, poput vaterpolo reprezentacije koja je nagrađena Ordenom crnogorske zastave nakon osvajanja zlata na evropskom prvenstvu. Predloge za priznanja Vujanoviću su upućivali vlada, ministarstva, Glavni grad, dok je saglasnost davala Komisija za priznanja i odlikovanja, čiji sastav nije objavljen.

Bonus video: