U Pljevljima počinje proslava ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Završna svečanost planirana je u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore, navodi sagovornik
266 pregleda 112 komentar(a)
Milan Knežević, Andrija Mandić, Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Andrija Mandić, Branko Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.10.2018. 16:44h

Demokratski front (DF) i Srpski nacionali savjet (SNS) će 27. oktobra u Pljevljima početi proslavu stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, saznaju “Vijesti”.

Povodom vijeka od ujedinjenja biće održano više manifestacija a, kako tvrdi sagovornik “Vijesti” iz DF-a, završna svečanost planirana je u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore.To je odlučeno nakon što je uprava Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) odbila da iznajmi salu Srpskom nacionalnom savjetu, uz obrazloženje da se radi o događaju koji ima politički kontekst.

“Povodom vijeka od Podgoričke skupštine i ujedinjenja Crne Gore i Srbije u Kraljevinu Jugoslaviju u brojnim gradovima održaćemo kulturne manifestacije i time obilježiti ovaj značajan istorijski datum. Kao što smo najavili, na završnoj svečanosti ćemo predstaviti peticiju za ukidanje odluke o priznanju Kosova koju su čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević predstavili i tokom posjete Rusiji”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanovićse nedavno dogovorio sa dijelom parlamentarnih partija da, kako su rekli, u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i crnogorskim Ustavom ove i naredne godine obilježe najznačajnije nacionalne i vjerske praznike srpskog naroda u Crnoj Gori. Tu ideju su podržali Nova srpska demokratija (Nova), Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratska narodna partija (DNP).

Tada je najavljeno da će, osim proslave stogodišnjice od Podgoričke skupštine, biti obilježena i godišnjica Mojkovačke bitke, kao i da će zajednički organizovati Svetosavske svečanosti. Predstavnici vlasti i dijela opozicije osudili su najavu obilježavanja stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, navodeći da se radi o afirmaciji datuma koji negira crnogorsku državnost.

Bonus video: