Opozicija protestima hoće da stvori utisak da je država nestabilna

“Bave se kreiranjem izmišljenih intervjua, podmeću bizarne neistine o tome da sam tražio bombardovanje svoje države, falsifikuju rezultate istraživanja javnog mnjenja”, naveo je Đukanović
54 pregleda 35 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.07.2015. 17:58h

Primarni cilj opozicionih poziva na jesenje proteste je stvaranje utiska o Crnoj Gori kao navodno nestabilnoj državi koja ne zaslužuje poziv u NATO, rekao je danas premijer Milo Đukanović.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije, Borislav Banović, pitao je Đukanovića na premijerskom satu kako vidi buduće NATO integracije, s obzirom da država ulazi u završni dio vremenskog okvira, koji je od Alijanse, predviđen za odluku o prijemu Crne Gore u savez.

Đukanović je rekao da je očigledno da pozitivne ocjene međunarodnih partnera i sve izvjesnija perspektiva Crne Gore u NATO izazivaju pojačanu nervozu u dijelu političkih stranaka, nevladinih organizacija, nekih medija i drugih aktera na crnogorskoj sceni.

Prema njegovim riječima, protivnici članstva u Alijansu sve su glasniji.

Đukanović je rekao da se oni, kao i do sada, u ostvarivanju svojih političkih ciljeva, oslanjaju na sve brutalnije manipulacije.

“Bave se kreiranjem izmišljenih intervjua, podmeću bizarne neistine o tome da sam tražio bombardovanje svoje države, falsifikuju rezultate istraživanja javnog mnjenja”, naveo je on.

Premijer smatra da je u tu svrhu i poziv na proteste na jesen, od lidera dijela opozicije u crnogorskom parlamentu.

“Više nego očigledno je da je primarni cilj te aktivnosti stvaranje utiska o Crnoj Gori kao navodno nestabilnoj državi koja ne zaslužuje poziv u NATO”, kazao je Đukanović, navodeći da je jasno čiji je to interes i kome ta grupa ljudi takvim aktivnostima služi.

On je ocijenio da u nedostatku racionalnih dokumenata za ostvarivanje cilja, protivnici članstva države u NATO, pokušavaju da izazovu strah, nedoumice, čak i paniku kod građana.

“U posljednje vrijeme šire priču da bi Crna Gora mogla biti ugrožena od ekstremista i terorista na vjerskoj osnovi ukoliko postane članica Alijanse”, naveo je premijer.

On smatra da prijetnje koje se upućuju od pojedinih ekstremista ne treba potcijeniti, ali ni zloupotrebiti s ciljem izazivanja straha i nesigurnosti kod građana.

“Da u tome ima zrnca istine, zašto bi onda takve poruke bile upućivane i Srbiji koja nema za cilj članstvo u NATO”, naveo je Đukanović.

On je objasnio da terorizam jeste globalni fenomen koji ne zna za granice.

Prema riječima Đukanovića, zato je NATO za države poput Crne Gore najbolji odgovor i najsigurniji okvir za zaštitu od takozvanih hibridnih prijetnji među kojima je i terorizam.“U istoj ravni je i pseudoargument da će članstvo u NATO nanijeti nesagledivu štetu odnosima Crne Gore i Rusije ili Crne Gore i Kine”.

On je dodao da najbolji odgovor na to nudi nedavno istraživanje jednog od najvećih turističkih operatera u Rusiji po kojoj je, kako je kazao Đukanović, Crna Gora i ove godine među pet najpopularnijih destinacija za ruske turiste, pored Egipta, Turske, Bugarske i Grčke.

“To je argumentovano i povećanjem prodatih aranžmana za Crnu Goru od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu”, pojasnio je Đukanović.

On je kazao da se Crna Gora nalazi u završnoj fazi ispunjavanja obaveza iz inteziviranih i fokusiranih razgovara koji se sprovode paralelno sa Akcionim planom za članstvo.

Đukanović je pojasnio da Alijansa putem ta dva mehanizma prati reformske aktivnosti Crne Gore, fokusirajući se na obavještajni sektor, vojno odbrambeni sistem, vladavinu prava i podršku javnog mnjenja.

“Mjeseci pred nama, kao i prethodni period, biće obilježeni intezivnim kontaktima i dodatnim naporima u cilju dobijanja poziva za članstvo”, poručio je predsjednik Vlade.

On je podsjetio da je Crnu Goru prošlog mjeseca posjetio generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg i da su nedavno u sjedištu Saveza boravili potpredsjednici Vlade Duško Marković i Igor Lukšić.

Đukanović je najavio da će Crnu Goru posjetiti ministri inostranih poslova jednog broja država članica.

On je kazao da će na jesen od presudne važnosti biti posjeta Sjevernoatlantskog savjeta u oktobru, na čelu sa generalnim sekretarom.

Do tada će, kako je naveo Đukanović, biti poznate ocjene Evropske komisije u izvještaju o napretku.

„Sve ovo potvrđuje da je Crna Gora u stalnom fokusu Alijanse i da se na se na nju ozbiljno računa“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio i na izvinjenje Stoltenberga u Podgorici, a potom iz Brisela zbog civilnih žrtava u NATO kampanji 1999. godine.

Bonus video: