Sud sudi Acu Đukanoviću kao i svima drugima

"U jeku glavnih radova planirano je da se gradi na 20 lokacija. Kad glavni radovi budu na vrhuncu biće angažovano 3.700 radnika, od čega se očekuje 2.000 radnika iz Crne Gore"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2015. 18:00h

Premijer Milo Đukanović kazao je da pripremni radovi na gradnji autoputa Bar-Boljare idu planiranom dinamikom, navodeći da je realizacija tog projekta izuzetno značajna za Crnu Goru.

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a, Tarzana Miloševića, kojeg je interesovala dinamika pripremnih radova, te efekti u ovoj fazi izgradnje auto-puta, Đukanović je na premijerskom satu rekao da bi glavni radovi trebalo da krenu 1. septembra.

"U jeku glavnih radova planirano je da se gradi na 20 lokacija. Kad glavni radovi budu na vrhuncu biće angažovano 3.700 radnika, od čega se očekuje 2.000 radnika iz Crne Gore", rekao je Đukanović, navodeći da je sada na gradilištu oko 100 ljudi iz Crne Gore, koji zarađuju između 500 i 2.000 eura

On je istakao da će izgradnja autoputa Crnoj Gori omogućiti kvalitetno povezivanje naše sa zemljama regiona, a biće omogućen i ravnomjerniji razvoj na nivou naše zemlje.

"Tačno je da smo duže i češće skeptični, čak i u odnosu na projekte koji očigledno nude perspektivu. Oko ovog projekta imamo najmanje razloga za skepsu", odgovrio je Đukanović.

On je rekao da Vlada ne razmišlja na obustavljanju aktivnosti na poboljšanju regionalne putne infrastrukture, a za vrijeme gradnje autoputa Bar-Boljare.

U ime kluba samostalnih poslanika, Velizar Kaluđerović je premijera pitao koliko je do sada isplaćeno Acu Đukanoviću kao tužiocu u sporu protiv tužene države Crne Gore po pravosnažnim presudama Osnovnog suda u Podgorici i Višeg suda u Podgorici, na ime naknade štete - izmakle dobiti nastale neispunjavanjem ugovornih obaveza države povodom kupoprodaje zemljišta na lokaciji objekta MUP-a “Limenka” u Podgorici.

"Kao predstavnik jedne grane vlasti nemam pretenziju da zalazim u nadležnost sudske vlasti, uvažavajući njenu samostalnost", rekao je Đukanović, navodeći da će se uzdržati od komentara do konačnog stava Vrhovnog suda.

Ako bude štete po državne interese Crne Gore, a nakon odluke Vrhovnog suda, "bez obzira da li je izazvana nekompetentnošću, neažurnošću, nečinjenjem ili neodgovornim postupanjem, jasno i precizno ćemo utvrditi odgovornost i inicirti odgovarajući postupak sa jasnom ambicijom da takvo ponašanje u potpunosti iskorijenimo", naveo je Đukanović.

"Činjenica je da je postupak javnog nadmetanja za prenos prava korišćenja s mogućnosti sticanja prava svojine na gradskom građevinskom zemljištu, koji je predmet vašeg interesovanja, kao i postupak zaključenja ugovora nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, u cjelosti bio transparentan. Takođe, da je i rasprava pred sudom i čin izricanja presuda obavljen javno. Podaci koje od mene tražite su vama dostupni, kao i bilo kom drugom zainteresovanom građaninu i ne vidim razloga, osim političkog, da ih tražite mimo adrese na kojoj su objavljeni", rekao je Đukanović.

On je Kaluđerovića pozvao da, ako ima saznanja da je neka instanca postupala mimo procedure, preuzme prvi odgovoran korak koji se očekuje od svakog savjesnog građanina "i da o svojim saznanjima obavijestite nadležne".

"Potvrđujem vam unaprijed da će svaki takav postupak imati podršku Vlade u cilju njegovog pravednog i ažurnog okončanja. Ako pak ne raspolažete takvim saznanjima, sugerišem da zajedno sačekamo okončanje postupka u okviru sudske vlasti, nakon čega bi utvrdili evenrtualno postojanje odgovornosti državnih organa koji su postupali u okviru ovog pravnog postupka", rekao je Đukanović.

Kaluđerović je, nakon odgovora premijera, pitao Đukanovića kako se nada uspjehu države u ovom sporu kad je zastupnik države pred sudom "potvrdio i priznao da je do raskida ugovora došlo krivicom države".

"I očigledno da jeste jer nije ispoštovala ugovornu obavezu da oslobodi zemljište i dislocira Limenku. Drugo, nije čak ni progovorila na nalaz vještaka, koji je bio osnova sudu da presudi i dosudi ovoliki iznos naknade štete. Koji će to Vrhovni sud, pri ovakvom stanju stvari, promijeniti ovakvu presudu", pitao je Kaluđerović, navodeći da je riječ o smišljenom scenariju i da vjeruje da će i Đukanović dobiti dio novca. Kaluđerović je napomenuo i da je presuda pravnosnažna i da se može izvršiti, a da niko ne očekuje da će Vrhovni sud odlučiti suprotno kada su i zastupnici države priznali krivicu države.

Đukanović je odgovorio Kaluđeroviću da je pokazao kako mu činjenice nijesu važne, te da je prešao na politički teren i insinuiranja da je riječ o korupciji.

"Dok ne vidimo šta Vrhovni sud misli na ovu temu, nema pokretanja pitanja o državnoj steti. Podsjećam vas da Milo Đukanović nije predsjednik Vlade u vremenu kada se ovaj posao događa, sve se događa 2012. Toliko o činjenicama. Nećete me postidjeti zato što je Aco Đukanović moj brat, jer ona ima sva prava kao i ostali građani Crne Gore. Sudske instance sude i njemu kao svima drugima", poručio je Đukanović.

On je dodao da neće podnijeti ostavku, jer se ne osjeća odgovornim za ovaj postupak, a najmanje zbog toga što mu je Aco Đukanović brat, jer je ponosan na svoju porodicu.

Bonus video: