Vujanović i Nikolić nijesu razgovarali o uhapšenom generalu Đukiću

"Nismo se bavili tom temom. To je ono što je obaveza po Interpolovoj poternici", rekao je Vujanović novinarima, prilikom današnjeg boravka u Beranama, gdje je Nikoliću uručena povelja počasnog građanina tog grada
65 pregleda 3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 21.07.2015. 15:05h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da u današnjem susretu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nije bilo riječi o daljem postupku prema generalu Borislavu Đukiću koji je prošle sedmice uhapšen na aerodromu u Tivtu, po potjernici Hrvatske zbog optužbi za ratni zločin tokom 1990-ih.

"Nismo se bavili tom temom. To je ono što je obaveza po Interpolovoj poternici", rekao je Vujanović novinarima, prilikom današnjeg boravka u Beranama, gdje je Nikoliću uručena povelja počasnog građanina tog grada.

Vujanović je rekao da su predsjednik Srbije, predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić i on razgovarali "o konekciji tog kraja i Srbije".

"Razgovarali smo o tome da oni koji su uspjeli u Srbiji, koji su formirali dobar biznis i sačuvali snažnu emociju, ulažu u ovaj prostor", rekao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore je ocijenio da su Berane "izvanredna biznis zona" u kojoj mogu investirati biznismeni iz Srbije, dodajući da Nikolić i on treba da ohrabre ulaganja u razvojne projekte, ali ne samo zbog emocija i zavičajne ljubavi, već u skladu sa interesima profita.

Povelja počasnog građanina Tomislavu Nikoliću uručena je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Berane, na Dan te opštine koji se slavi u znak sećanja na 21. jul 1941, kada je u Beranama, tokom Trinaestojulskog ustanka, formiran prvi organ narodne vlasti u Crnoj Gori.

Vujanović je, na svečanoj sjednici, kazao da priznanje Nikoliću doživljava "kao poruku sadržajnih intenzivnih, bliskih, prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije" kojima je "Nikolić dao podršku".

"Nikolić zaista jeste poštovao Crnu Goru, poštovao našu projekciju, naše viđenje, naš zajednički interes i sa aspekta partnerstva i prijatelja vidio i sadašnjost i budućnost Crne Gore i vrlo me raduje da je jednoglasna odluka odbornika Berana da mu se da status počasnog građanina... To doživljavam kao jedan dobar prilog tako bliskim odnosima između Crne Gore i Srbije", rekao je Vujanović. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predložen je za počasnog građanina Berana, na inicijativu Nove srpske demokratije koja zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom i Pokretom za promjene čini lokalnu vlast u tom kraju. U inicijativi NSD je navedeno da "gotovo da nema kuće u opštini Berane iz koje nema neko u Srbiji".

Socijalistička narodna partija je ocijenila da je Nikolić dao doprinos smirivanju tenzija na Balkanu i povezivanju naroda na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, navedeno je da je Nikolić "pokazao prijateljski odnos prema Crnoj Gori".

Predlog za počasnu povelju Nikoliću podržala je i Demokratska partija socijalista koja je u Beranama u statusu opozicije. Iz DPS je ranije saopšteno da je Nikolić, odmah po izboru na funkciju predsjednika Srbije, izjavio da zauvijek priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu i da je "ta tema za njega završena priča".

Nikolić je time, kako je navedeno, napravio "značajan iskorak u odnosu na svoje prethodnike, učinio jasan otklon od retorike partije kojoj je pripadao u predreferendumskom periodu i doprinio daljem unapređenju odnosa dvije susjednih i prijateljskih država".

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, međutim, ocijenila da je DPS podržao predlog za povelju počasnog građanina Nikoliću zato jer je Nikolić politički partner partije (DPS) Mila Đukanovića".

Prema ocjenama CGO, promjena političkih stavova mnogih političara na prostoru bivše Jugoslavije postala je njihov "zaštitni znak" i "kvalitet za političko preživljavanje".

"Ovaj vid hipokrizije postao je dominantan u politici na ovim prostorima, a ne tako davno suprotstavljene političke strukture se već neko vrijeme međusobno odlikuju i priznaju", ocijenio je CGO.

Prema ocjeni CGO, titula počasnog građanina se u Crnoj Gori zloupotrebljava, jer, kako je obrazloženo, "časti se dijele za političku upotrebu". U tom kontekstu, navedeno je da su ranije titulu počasnog građanina Ulcinja dobili albanski premijer Edi Rama i šef dioplomatije Kosova Hašim Tači.

Ovakva priznanja, kako je navedeno, sobom nose "određeni nivo društvene opasnosti i bude ružna osjećanja”. Titula počasnog građanina, kako se navodi, treba da se dodjeljuje onima koji su zaslužni za razvoj određenog kraja.

Bonus video: