Vujanović: Čanak je zavrijedio crnogorski orden

Malo je političara u četvrt vijeka srpske političke scene, a i bivše Jugoslavije, da su imali kao Čanak korektan odnos prema Crnoj Gori
49 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2015. 05:15h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je juče odgovor na tekst "Vijesti" povodom ordena koji je dodijelio Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji prenosimo integralno.

U pismu novinarki Miloj Radulović se navodi:

"Želim da Vam iskažem poštovanje što ste svoj autorski članak posvetili dodjeli odlikovanja Nenadu Čanku, predsjedniku LSV. Time ste uvažili vrijednost odlikovanja što veoma cijenim jer, složićete se, odlikovanja dajem rijetko upravo zato što ih veoma uvažavam time respektujući i odlikovane. Korektno ste prenijeli i riječi ambasadora Branislava Mićunovića i riječi zahvalnosti odlikovanog.

Ne želim da prigovorim, jer je to stvar Vašeg profesionalnog odabira, na izboru vašeg sagovornika (Blagoje Grahovac) čije navode, već više puta sam javno rekao, ne želim da komentarišem. Ne samo što ti navodi pokazuju stepen lične mržnje i spremnosti na dezinformaciju, nego i zato što komentarišući nekoga dajete mu značaj koji mu ne pripada.

Hoću da Vam se i zahvalim što ste kontaktirali moju savjetnicu za odnose sa javnošću, tražeći od nje da Vam da moje obrazloženje dodjele odlikovanja. Ispravno Vas je uputila na informaciju iz stranke odlikovanog koju ste korektno objavili. Zaista mislim da je dovoljno za javnost ono što je saopštio ambasador i u riječima zahvalnice konstatovao odlikovani.

Nenad Čanak za 25 godina svog političkog i državnog djelovanja u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije pokazao je beskrajno korektan i konstruktivan odnos prema Crnoj Gori. Kao poslanik i predsjednik Skupštine AP Vojvodine, kao poslanik Narodne Skupštine Srbije i kao poslanik Skupštine Državne zajednice, se iskreno i dosljedno zalagao se za pravo Crne Gore na dostojanstven tretman od Srbije i njenih građana, za njeno pravo da uredi svoje odnose sa Srbijom, za njeno pravo da obezbijedi referendum i za njenu ambiciju da kao nezavisna država ima bliske odnose sa Srbijom i u tim odnosima partnerstvo i prijateljstvo. Takođe, naravno, da ostvari svoje integracione ambicije i da kao država koja je obnovila svoju samostalnost obezbijedi svoj ugled u regionu i ukupnoj međunarodnoj zajednici.

Mislim da je malo političara u četvrt vijeka srpske političke scene, a i bivše Jugoslavije, koji su obavljali političke i državne dužnosti, da su imali ovako korektan odnos prema Crnoj Gori. To je upravo i saopšteno od ambasadora Mićunovića prilikom dodjele odlikovanja, a to je u svojoj riječi i Nenad Čanak potvrdio.

Naravno da je to svima znano, a razumijem da svi ne žele da to prihvate i da ima u Crnoj Gori građana koji smatraju da ovo ne treba ni uvažiti jer ovo ne predstavlja, po njima, vrijednost naročite zasluge za Crnu Goru koja je osnov odlikovanja. Ali, dozvolićete, da je g. Čanak zavrijedio odlikovanje smatrao je i predlagač, i komisija, a i predsjednik države koji po Ustavu to i odlučuje.

Drago mi je da je ovo praktično jedino odlikovanje koje je dobilo negativan komentar. Nijesam ih mnogo dodijelio, ali su, po mom sjećanju, uglavnom pozitivno komentarisali.

Izborom Vašeg sagovornika i naslovima dali ste jasno negativan stav, i kroz odabir naslova, učinili uvredljivu konotaciju mog motiva, na čemu ne zamjeram jer poštujem vaše pravo da mislite drugačije. Makar me i vrijeđali.

Ipak, što je i osnovni motiv mog pisma. Želim da Vam, ponoviću, učinim dobronamjernu sugestiju.

U kabinetu imam savjetnika za odnose sa javnošću sa kojom ste korektno komunicirali u povodu ovog odlikovanja. Obavijestili ste je da vas je "vaš prijatelj iz kabineta", koga ste prethodno kontaktirali, informisao da ćete na mom sajtu dobiti komentar motiva odlikovanja. Razumljivo nijeste željeli da otkrijete ko je taj vaš prijatelj iz kabineta. Nemam ambicija da to istražujem zato što računam da imamo zajedničkog prijatelja u mom kabinetu. Ne želim da saznam da Vam je neko koga držite za prijatelja, a koji je pretpostavljam i moj prijatelj, dao dezinformaciju o mojoj namjeri da obrazlažem razloge mimo onih koje je dao ambasador Crne Gore u Srbiji.

Ali, gospođo Radulović, nema potrebe da "Vašeg prijatelja" koji je siguran sam i moj prijatelj, dovodite u nezgodnu situaciju i njemu ili njoj stavljate na teret nepotrebnu odgovornost. Bilo je za očekivati da Vas naš zajednički prijatelj uputi na nadležnu savjetnicu. Ta osoba to nije uradila, vjerovatno, procjenjujući da je vaše prijateljstvo iznad te vrste odgovora. Svakako je ta osoba progriješila ali joj ne zamjeram, a Vas pozivam da u nekoj narednoj prilici ne koristite lično prijateljstvo, ipak, na štetu tog prijateljstva.

Znam da istraživačko novinarstvo podrazumijeva i kontakt sa prijateljima, ali ne baš uvijek i ne po svaku cijenu.

Ne želim da ni moji komplimenti ni moja sugestija imaju za osnovu nastavak vaše autorske teme, ali ukoliko Vi to želite, ovaj moj stav možete smatati javnim”, naveo je Vujanović.

Bonus video: