Položeni vijenci na spomenik Partizanu borcu

133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2015. 11:59h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović povodom Dana državnosti Crne Gore položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu u spomen parku Gorica - Podgorica.

U pratnji predsjednika Vujanovića bio je načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić.

Vijenac na spomenik Partizanu borcu položila je i delegacija Glavnog grada koju su činili zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, predsjedniik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih i sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević povodom.

Organizacija boraca NOR-a 1941-45 Podgorica je tradicionalno obilježila Dan ustanka naroda Crne Gore polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

"Naša organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-45 Podgorica, boriće se svim svojim bićem da očuva svoju domovinu Crnu Goru i veličanstvene tekovine NOB-a istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde, rekla je predsjednica aktiva žena OBNOR-a Radmila Čagorović.

I Delegacija Socijalističke narodne partije (SNP) položila je takođe vijenac na sPartizanu borcu na Gorici, u znak sjećanja na, kako se kaže u saopštenju, heroje naše prošlosti koji su dali svoje živote za slobodu naroda Crne Gore.

U ime SNP-a vijenac su položili članovi Asocijacije mladih Odbora SNP Glavnog grada, u okviru delegacije koju su činili predstavnici SOBNOR-a i Jugoslovenskih komunista Crne Gore.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, članovi Glavnog odbora Radovan Marić ,Mira Asanović i članovi Foruma mladih, takođe su položili vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Posebne delegacije NVO "LGBT Forum Progres" i "LGBTIQ Socijalni Centar", položile su cvijeće na spomenik na Gorici i odale u ime crnogorske LGBT zajednice, počast i zahvalnost svima koji su položili živote za slobodu, za društvo socijalne pravde i za uspostavljanje dostojanstvene i građanske Crne Gore.

Čestitke povodom Dana državnosti

Vujanović je povodom 13. jula, Dana državnosti primio brojne čestitke predsjednika država, suverena, predstavnika međunarodnih organizacija i mnogih visokih zvaničnika.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, u svojoj čestitki ističe:

"Građani Amerike i ja lično želim Vama i građanima Crne Gore srećan Dan državnosti 13. jul. U prilici vašeg obelježavanja državnosti, Sjedinjene Američke Države vam se pridružuju u proslavi vaših nacionalnih dostignuća, uključujući vaše značajne doprinose Misiji odlučne podrške, kojom se doprinosi promociji mira i sigurnosti u Avganistanu. Veoma smo zahvalni za vašu podršku i saradnju u ovom izuzetno važnom poduhvatu. Na ovaj poseban dan se ne slavi samo prošlost Crne Gore, već se i prepoznaju buduća dostignuća vaše zemlje. Mi podržavamo viziju Crne Gore da bude lider u prosperitetnom i stabilnom regionu Balkana, kao i član šire evroatlanske zajednice", navodi se u čestitki Obame.

Predsjednika NR Kine, Si Đinping je u ime kineskog naroda, i u svoje lično ime, prijateljskom crnogorskom narodu uputio srdačne čestitke i lijepe želje.

"Kineski i crnogorski narod imaju tradicionalno duboko prijateljstvo. Odnosi naše dvije zemlje se posljednjih godina razvijaju velikom brzinom, produbljuje se međusobno političko povjerenje, postignuti su novi rezultati u ekonomsko-trgovinskoj, kulturnoj i drugoj saradnji. Produbljivanje bilateralnih odnosa dvije zemlje u skladu je sa osnovnim interesima i željama dva naroda i dvije države. Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-crnogorskih odnosa i spreman sam da zajedničkim naporima sa Vama, polazeći od principa međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi, dalje jačamo saradnju u svim oblastima, unapređujemo naš bilateralni odnos, sa željom da se sveobuhvatno i duboko razvija. Želim blagostanje i prosperitet Vašoj zemlji, a njenom narodu puno sreće i zdravalja", naveo je Đinping.

Čestitke su uputili i predsjednik Republike Azerbejdžan Ilhan Alijev, kralj Holandije Vilem Aleksaner ,predsjednik Austrije Hajnc Fišer, predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis-a, generalni guverner Australije Ser Peter Kosgrov, predsjendik Češke Miloš Zeman, predsjednik Alžir Abdelaziz Buteflike, predsjednik Republike Koreje Park Geun-Hye-a, predsjednik Indonezije Joko Vidodo, predsjednik Portugal Anibal Kavako Silva, generalni guverner Kanade Dejvid Džonson, predsjednica Švajcarske konfederacije Simoneta Somaruga, predsjednik Palestine Mahmud Abas, predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kao i drugi visoki zvaničnici.

Galerija

Bonus video: