Radosavović: Barski funkcioneri podijelili stanove u zgradi Skadar na Bojani

“Kao po ustaljenoj matrici tadašnji gradonačelnik Žarko Pavićević je za izvođenje radova angažovao svoju firmu (Zavod za izgradnju Bara), a kreditor je naravno Prva banka”, kaže Radosavović
116 pregleda 6 komentar(a)
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.07.2015. 14:33h

Zgrada namijenjena za prosvetne i zdravstvene radnike u Baru ni sedam godina nakon utvrđenog roka nije završena, pa je njeni stanari nazivaju Skadar na Bojani, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. U partiji smatraju da je to veliki skandal za crnogorske institucije i Opštinu Bar.

Ova zgrada je, navodi se u saopštenju, slika kako lokalna i državna uprava sprovode investicije, realizuju infratrukturne projekte, kako tretiraju intelektualnu elitu jednog grada i kako raspolažu sa sredstvima građana.

“Kao po ustaljenoj matrici tadašnji gradonačelnik Žarko Pavićević je za izvođenje radova angažovao svoju firmu (Zavod za izgradnju Bara), a kreditor je naravno Prva banka”, kaže član Glavnog odbora Demokrata Petar Radosavović.

“Takođe, ispoštovano je još jedno pravilo svojstveno Baru i ostalim primorskim gradovima, pa je i ova zgrada dobila jedan sprat više nego što je propisano”.

Tvrdi da je su stanove na tom nelegalno sagrađenom spratu međusobno podijelili opštinski funkcioneri.

“Problemi su nastali kada gradonačelnikova firma (ZIB) nije mogla da ispoštuje rokove izgradnje, pa je lokalna uprava počela da joj daje finansijske injekcije iz opštinske kase (čitaj - od novca poreskih obveznika). I pored toga pomenuta firma nije uspjela da izvrši svoje obaveze, uveden je stečaj, a za završetak posla angažovani podizvođači kojima se za razliku od ZIB-a ne isplaćuju potraživanja. Dok ne naplate svoje usluge podizvođači odbijaju da završe zgradu, a najviše ispaštaju prosvetni i zdravstveni radnici čiji se podstanarski dani godinama produžavaju. Osim toga oni svake godine potpisuju nove ugovore sa Prvom bankom koji su zbog sve kraćeg roka otplate nepovoljniji, a za njih stanovi sve skuplji”, kaže Radosavović.

Proteklih godina je, dodaje, bilo toliko obećanja od gradonačelnika, Ministarstva prosvjete, Fonda zdravstva i Opštine Bar da su i oni koji su obećavali uglavnom pozaboravljali što su i gdje govorili.

Na posljednjem protestnom skupu, održanom 2. jula u dvorištu zgrade, sadašnji gradonačelnik Zoran Srzentić priznao je da je Opština isplatila Prvoj banci preko 2 miliona evra za kamate.

“Kao što se vidi ovo je još jedan od poslova u kojima Prva banka namiri svoja potraživanja, opštinski funkcioneri se snađu, a poreski obveznici ostanu kratkih rukava. Za sve ovo nema odgovornih, a tužilaštvo je potpuno nezainteresovano”, kaže Radosavović.

Demokrate poručuju da će se zalagati da se utvrdi odgovornost za sva činjenja i ne činjenja u ovom slučaju, jer je to preduslov da se problem riješi.

Bonus video: