Radanović: Neko nezakonito saziva najveći organ Izbora

"Zakazani skup u Dvorani 'Park' vidim isključivo kao pokušaj, da se osujeti razmatranje nastalog problema raskola na pravno valjan način”, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Izbor konvencija, Foto: Slavica Kosić
Izbor konvencija, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2015. 14:14h

Predsjednik Skupštine Udruženja građana „Izbor“ Blago Radanović tvrdi da predsjednik ima isključivo pravo da na sopstvenu ili na inicijativu drugih organa sazove skupštinu. Zato je, kaže Radanović, svako sazivanje Skupštine bez njegovog učešća kao legalno i legitimno izbranog na tu funkciju, pokušaj da se osujeti razmatranje nastalog problema raskola u ovom udruženju na pravnovaljan način. Povod za Radanovićevo obraćanje javnosti je za sjutra zakazan skup „Izbora“ u Dvorani „Park“

“Želim da upoznam članove Udružena 'Izbor', simpatizere i javnost, da ni ja kao predsjednik Skupštine, ni Mišo Škobalj predsjednik Udruženja građana Izbor, kao sazivači članova po Statutu Udruženja ne stojimo iza neovlašćenog saziva osnivača 'Izbora' koje je neko zakazao u Dvorani 'Park' za 12. jul”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Blago Radanović.

“Kao što je javno najavljeno na održanoj konferenciji za medije 10. jula, pripremam sazivanje Skupštine i ona će biti održana u najkraćem vremenu, sa blagovremenim obavještavanjem članova o dnevnom redu, mjestu i datumu, kako to Statut predviđa. Osnovni sadržaj razmatranja na Skupštini koju ću ja sazvati je problem raskola u odborničkom klubu 'Izbor' u Skupštini opštine Herceg Novi i u vezi toga donošenje odluka o opredjeljenju Skupštine Udruženja prema tom raskolu. Zakazani skup u Dvorani 'Park' vidim isključivo kao pokušaj, da se osujeti razmatranje nastalog problema raskola na pravno valjan način”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da je raskol u Udruženju građana Izbor, koji čine koalicionu vlast sa DPS-om u Herceg Novom, počeo prije skoro mjesec, a kulminirao neslaganjem oko inicijative za smjenu predsjednika Opštine Nikole Nikše Gojkovića koji je član Izbora. Na sjednici SO Herceg Novi održanoj prije tri dana, sa 13 glasova odbornika DPS-a i 5 glasova odbornika Izbora (koji su i pokrenuli inicijativu), Gojković je razriješen dužnosti prvog čovjeka grada. Tada su četiri odbornika, među njima i predsjednik Skupštine Izbora Blago Radanović bili protiv te inicijative. I odbornik Izbora Mišo Škobalj, koji zbog bolesti nije prisustvovao sjednici, stao je na stranu dotadašnjeg predsjednika Gojkovića.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom, 14 decembra prošle godine, Udruženje građana Izbor osvojilo je devet mandata i u januaru ove godine sklopilo koalicioni sporazum sa DPS-om o vršenju vlasti po rotirajućem sistemu, prema kome je mjesto predsjednika Opštine u prve dvije godine pripalo Izboru, a DPS-u predsjednika SO.

Bonus video: