SNP: Nijesmo dobili poziv za učešće na protestima

"GO SNP-a je naglasio da su, u aktuelnoj situaciji svojevrsne ekonomske apatije i besperspektivnosti, očekivani i legitimni protesti, kao vid demokratskog neslaganja sa načinom na koji se sprovodi politika vlasti", kaže se u saopštenju SNP
19 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.07.2015. 11:43h

Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) nije upućen bilo kakav jasan i zvaničan poziv za učešća na protestima, niti ga, kako su saopštili iz te stranke, oni očekuju.

Kako je saopšteno iz SNP-a, Glavni odbor (GO) te stranke, na Trećoj sjednici raspravljao je o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciju u Crnoj Gori.

"GO SNP-a je naglasio da su, u aktuelnoj situaciji svojevrsne ekonomske apatije i besperspektivnosti, očekivani i legitimni protesti, kao vid demokratskog neslaganja sa načinom na koji se sprovodi politika vlasti", kaže se u saopštenju SNP.

Ocjenjuje se da protesti moraju imati jasno definisan cilj, ali i način kako će se taj cilj ostvariti.

"Jer treba da imaju pozitivnu energiju i prenesu građanima krupne poruke o neohodnim promjenama u državi, što zavisi od više faktora, u svakom slučaju, najmanje od SNP-a", navodi se u saopštenju.

GO je, kako se navodi, posebno potencirao da je SNP stranka koja je nastala nakon velikog narodnog protesta 1998. godine i da samim tim nikada nije bila, niti će biti protiv organizacije ozbiljne, jasno definisane i odlučne akcije iskazivanja nezadovoljstva politikom Vlade Crne Gore.

"Naglašavamo da SNP-u do ovog trenutka nije upućen bilo kakav jasan i zvaničan poziv u vezi učešća na protestima. Svjesni činjenice da su pripreme, po riječima organizatora protesta, već završene - mi taj poziv više i ne očekujemo", poručili su iz SNP-a

Navodi se da je Klub poslanika SNP-a zadužen da u parlamentarnu proceduru predloži set zakona iz sfere izbornog zakonodavstva - Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu i Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru prebivališta i boravišta.

"Data je i puna podrška zakonodavnoj aktivnosti Kluba poslanika i istaknuto očekivanje većinske podrše u Skupštini Crne Gore našem predlogu izmjena i dopuna Budžeta za 2015. godinu, kao neophodne zakonske pretpostavke za rješavanje problema u Opštini Kolašin koje je naslijedila aktuelna koaliciona većina, a koji su nastali neodgovornom politikom bivše vlasti DPS-a i Grupe građana", navodi se u saopštenju.

GO je zadužio Klub poslanika SNP da predloži Odluku o dopuni Etičkog kodeksa poslanika.

U SNP-u smatraju da se jednom zauvijek mora prestati sa štetnom ekonomskom politikom aktuelne parlamentarne većine, ko god da je čini, koja je nesporno suprotna interesima građana Crne Gore.

"Poreski dug je u konstantnom porastu i danas dostiže iznos od 750 miliona EUR, štrajkovi su postali jedina mogućnost da se Vlada urazumi i pristupi socijalnom dijalogu, investicije daleka prošlost, a nova radna mjesta misaona imenica", navodi se u saopštenju.

SNP će, kako su poručili aktivno ukazivati na ono što tišti običnog građanina, a to su konkretna životna pitanja.

"Ali i još jače i snažnije predlagati neposredna rješenja za poboljšanje životnog standarda građana, otvaranje novih radnih mjesta i davanje veće šanse mladima za zaposlenje, unapređenje kvaliteta zdravstvenog i obrazovnog sistema, kao i stvaranje uslova da iznosi socijalnih davanja obezbjeđuju život dostojan čovjeka", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je u tom cilju, GO zadužio Klub poslanika SNP CG da pripremi i predloži set zakona iz socio-ekonomske sfere.

Bonus video: