Vujanović, Mustafić, Husović i Jasavić u Srebrenici

“Srebrnica mora biti poziv na suočavanje sa prošlošću, jer ovaj genocid ne smije ostati bez kazne, a brojne žrtve bez pravde. Samo na taj način možemo graditi međusobno povjerenje i stvarati zdrave osnove za buduće generacije koje će se suprotstavljati svakom obliku mržnje, zla i fašizma,” stoji u saopštenju Pozitivne
179 pregleda 0 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta
Srebrenica, Foto: Beta
Ažurirano: 10.07.2015. 10:43h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće sjutra obilježavanju dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, obilježavanju će prisustvovati i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić kao i potpredsjednik Vlade Rafet Husović.

Komemoraciji će prisustvovati i delegacija Pozitivne Crne Gore, koju čine zamjenica predsjednika Azra Jasavić i predstavnici Foruma mladih.

“Srebrnica mora biti poziv na suočavanje sa prošlošću, jer ovaj genocid ne smije ostati bez kazne, a brojne žrtve bez pravde. Samo na taj način možemo graditi međusobno povjerenje i stvarati zdrave osnove za buduće generacije koje će se suprotstavljati svakom obliku mržnje, zla i fašizma,” stoji u saopštenju Pozitivne.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se oštro osuđuje taj zločin, koji se, u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, označava kao genocid.

Tokom rasprave, predstavnici Evropske komisije i poslanici EP-a kritikovali su ruski veto na predlog britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U subotu se u Potočarima očekuje oko 50 hiljada ljudi, više od 80 delegacija i nekoliko stotina novinara iz cijelog sveta.

Organizatori su saopštili da je pristup otvoren i da su dobrodošli svi, ukoliko je njihov cilj da dođu na dženazu i odaju poštu žrtvama genocida.

Bosanski mediji prenose da će u delegaciji SAD biti bivši predsjednik Bil Klinton i bivša sekretarka Madlen Olbrajt. U memorijalnom centru biće i jordanska kraljica Ranija Al-Abdulah, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogerini, a očekuje se i dolazak Redžep Tajip Erdogana.

Dolazak su potvrdili i predsjednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, dok će Srbiju predstavljai premijer Aleksandar Vučić.

Bonus video: