Smijenjen Nikola Gojković, Vuković će obavijestiti Evropsku komisiju

Za smjenu je glasalo 18 odbornika ( 13 iz DPSa i 5 iz Izbora), protiv je bilo troje (Izbor), uzdržani je bilo pet odbornika Demokrate HN, SNP I NOVA. Dvoje odbornika SDP, kako su i najavili nisu prisustvovali sjednici, a dva odbornika Novske liste napustili su salu prije glasanja
159 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2015. 17:29h

Predsjednik opštine Nikola Nikša Gojković, na današnjoj sjednici SO, većinom odborničkih glasova razriješen je sa te dužnosti. Inicijativu za smjenu Gojkovića podnijelo je pet, od devet odbornika Udruženja građana Izbor čiji je i Gojković član, i 11 odbornika DPS. Gojković je smijenjen kako je navedeno“ u cilju dinamičnije i bolje efikasnosti rada organa lokalne uprave“.

Za smjenu je glasalo 18 odbornika (13 iz DPSa i 5 iz Izbora), protiv je bilo troje (Izbor), uzdržani je bilo pet odbornika Demokrate HN, SNP I NOVA. Dvoje odbornika SDP, kako su i najavili nisu prisustvovali sjednici, a dva odbornika Novske liste napustili su salu prije glasanja.

Dr Špiro Vuković odbornik Izbora, koji sa još tri člana podržava Nikolu Gojkovića, je ustvrdio da je smjena nezakonita, jer nije u skladu sa Statutoim opštine i zakonom o lokalnoj Upravi, nabrajajući sve uslove zbog kojih može biti smijenjen prvi čovjek grada (nepredlaganje završnog računa budžeta, neobezbjedjenje javnosti rada i dr) i da nijedan od tih uslova nije ispunjen.

On je kazao da će o svemu obavijestiti Evropsku komisiju, ali i da se nada da će im Ustavni sud dati za pravo, u protivnom pravdu će potražiti Međunarodnom sudu pravde u Strazburu.

Obrad Gojković iz kluba odbornika Demokrate Herceg Novog tvrdi da iza priče o smjeni Gojkovića, kao i osnivanja Udruženja građana Izbor stoji „DPS I kriminalci Herceg Novog i države“. „Iz NVO Izbor su bliski sa kriminalnim grupama koje namjeravaju da u Herceg Novom ostvare njihove projekte“, poručio je Obrad Gojković.On je kazao i da je vlast DPS na državnom nivou nestabilna, jer SDP ima mogućnost da ih sruši, pa im zato sada ne odgovraju lokalni izbori u Herceg Novom.

Danijela Đurović odbornica SNP je konstatovala da je apsurd da Izbor smjeni gradonačelnika koji je bio njihov član i kadar i da je riječ o ličnim motivima. Ona je glasačima Izbora poručila da su njihovi glasovi otišli DPSu i da će ih „progutati mašinerija DPSa“.

Slobodan Radović Krušo odbornik DPS je naveo da su odbornici njegove partije podržali inicijativu većine u Izboru da bi sačuvali vlast u Herceg Novom i koalicioni sporazum sa njima. „U protivnom bi u jeku turističke sezone morali raspisati vanredne lokalne izbore, što ne bi bilo dobro za grad“, kazao je Slobodan Radović ,izražavajući zahvalnost dosadašnjem predsjedniku opštine na „radu, korektnosti i saradnji“.

Nikola Nikša Gojković danas nije prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta zbog porodičnih razloga (bolest člana porodice).

U dogovoru sa njim u njegovo ime govorila je potpedsjednica Opštine Tamara Vujović (Izbor) koja je podsjetila su prije 120 dana“ svi odbornici Izbora mislili sve najbolje o Nikoli Gojkoviću i da je na djelu „primjer jednoumlja i perfidne igre“.

Ona je kazala da su istraživanja pokazala da su Gojkoviću građani najviše vjerovali – i prije i poslije izbora ida današnja odluka ne odražava njihovu volju.

Ona je optužila grupu odbornika „za mobing na institucije sistema“.

Dušan Radović Krušo lider Izbora koji je prije mjesec najavio smjenu Gojkovića,je kazao da „Gojković nije ispunio zaključke Kluba odbornika Izbor za koje je i sam glasao i da je i to razlog za njegovu smjenu.

Odbornica Izbora Jovana Šijačić je uvjrena da iza smjene Gojkovića, koji je „radio za dobrobit grada“ stoje lični interesi i da se izbori ponovo organizuju, građani bi podržali Gojkovića i dio Izbora koji on predstavlja.

Odbornici Izbora su iznosili međusobne optužbe i javnost je mogla da čuje“mnoge pikanterije“ od togas ko je koje rukovodeće mjesto tražio, do toga ko je koga ucjenjivao i prijetio.

Sa 18 glasova protiv i 11 ZA nije usvojen predlog Danijele Đurović da se u dnevni red SO uvrsti predlog odluke o skraćenju mandata aktuelnom skupštinskom sastavu i raspisivanju novih lokalnih izbora.

Poslove predsjednika Opštine do izbora novog, obavljače aktuelni potpredsjednik Dragan Janković iz DPSa.

Porobić nije htjeo da glasa za smjenu Gojkovića

Odbornik DPS Petar Porobić , koji nije potpisao inicijativu za smjenu Nikole Nikše Gojkovića i koji je bio izričit da neće glasati za takvu odluku, vratio je mandat. Na njegovo mjesto je došla njegova partijska koleginica Tamara Vukašinović, pa je tako vladajuća koalicija DPS –Izbor dobila, do juče neizvjesnu, skupštinsku većinu za smjenu Gojkovića.

Zašto hitna sjednica?

Samo nekoliko sati pošto je završena jučerašnja redovna sjednica SO , po hitnom postupku zakazana je današnja. Tako nije ispoštovan ni minimum od 24 sata koliko je najmanje, potrebno da odbornici budu obaviješteni prije njenog početka.

Nekoliko odbornika je upozorilo da je Izborna komisija koja još funkcioniše u starom sazivu mogla stopirati razrješenje Gojkovića. Članovi SNP i NOVE dali su kvorum radu komisije!

Galerija

Bonus video: