Kolašin: Vlast u manjini, ali još ne strahuju

“Mogu da kažem da će u budućnosti moje odluke opredjeljivati rad i rezultati izvršne vlasti”, rekao je Medenica “Vijestima”
113 pregleda 13 komentar(a)
Đuro Milošević, Foto: Dragana Šćepanović
Đuro Milošević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.07.2015. 20:23h

Izlaskom Nikole Medenice, odbornika u kolašinskom parlamentu, iz Socijaldemokratske partije, vladajuća koalicija te stranke, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, ostala je bez većine u zakonodavnoj vlasti.

S obzirom na to da su prethodno odbornici Vlado Martinović i Neda Bogavac napustili SNP, odnosno DF, koalicija na vlasti sada ima 15 odbornika, umjesto 18, koliko je imala nakon prošlogodišnjih majskih izbora.

U kolašinskoj Skupštini sjedi 31 odbornik, od čega je 13 iz Demokratske partije socijalista i Grupe birača, koje su činile bivšu vlast.

U kolašinskoj vladajućoj koliciji, uprkos činjenici da su ostali bez zvanične većine, tvrde da nema mnogo razloga za brigu, jer bi, kako napominju, samo pod uslovom da sva tri nezavisna odbornka podrže DPS i GB, bile izazvane bitnije političke promjene.

„Ne sumnjam uopšte da će neko od troje odbornka, uprkos tome što je Martinović sada u Demokratama, Bogavac u DEMOS-u, a Medenica nezavisan odbornik, doprinijeti svojim činjenjem interesima DPS-a i GB-a. Vjerujem da će cijeniti volju birača koji su glasali za stranke vladajuće kolicije, odnosno rekli 'ne' bivšoj vlasti. Sve troje mladih odbornika su bili svjedoci postizbornih opstrukcija i kršenja zakona, te je to razlog više za moj stav”, kazao je predjednik OO SNP i potpredsjednik Opštine Đuro Milošević.

Sličnog je mišljenja i šef lokalnog parlamenta i prvi čovjek kolašinskog DF-a Aleksandar Dožić. On se nada konstruktivnoj saradnji sa troje nezavisnih odbornika i, kako tvrdi, ne očekuje bitnije političke promjene u Kolašinu.

„Zbog činjenice da su napustili partije preko kojih su dobili odborničke mandate, samostalne odbornike ne treba sumnjičiti da će imati aktivnosti koje će ići naruku onima koji su Kolašin doveli u ovakvu situaciju. Osim potrebe za složenijom koordinacijom u tehničkom smislu, ta činjenica, smatram, neće izazvati važnije političke promjene”, kazao je odbornik i član Glavnog odbora SDP Bojan Zeković.

Medenica, koji je ranije bio član GB-a, obrazlažući ostavku na članstvo u SDP-u, juče je kazao da se na taj potez odlučio nakon nedavnih dešavanja u partiji, "koja su kulminirala napuštanjem značajnog broja članova GO i drugih članova i partijskih funkcionera sa kojima dijelim neslaganje sa načinom vođenja partije".

On je saopštio da će u narednom periodu nastaviti da kao nezavisni odbornik učestvuje u radu lokalnog parlamenta, te da će svoj dalji politički angažman vezati za "istinsku socijaldemokratsku ideju, kojoj sam suštinski uvijek pripadao". Bivši odbornik SDP-a je “Vijestima” rekao da će “kao i do sada njegov glavni kriterijum prilikom donošenja odluka (u kolašinskom parlamentu) biti javni interes”

“Smatram da pitanje mog budućeg djelovanja u SO nije sada u fokusu. Međutim, mogu da kažem da će u budućnosti moje odluke opredjeljivati rad i rezulatati izvršne vlasti”, rekao je Medenica.

Martinović i Bogavac juče nijesu odgovarali na telefonske pozive, pa nije bilo moguće saznati njihov stav oko novonastale situacije u kolašinskoj zakonodavnoj vlasti. Marinović je na jednoj od ranijih sjednica SO kazao da će se, obzirom na to da Demokrate ni na koji način ne participiraju u lokalnoj vlasti, u budućnosti ponašati kao kontrolni mehanizam.

Bogavac je, nedavno, u zajedničkom saopštenju sa partijskim kolegom Vladom Šćepanovićem, u osvrtu na učinke aktulene vlasti pokazala nezadovoljstvo i naglasila potrebu za lustracijom funkcionera.

Bonus video: