Mesić: Članstvo u NATO u interesu i Crne Gore i Alijanse

"Niti Hrvatska ima interesa, niti će blokirati Crnu Goru na ulasku u evroatlanstske integracije. Hrvatskoj je interes da se Crna Gora što prije uključi i u NATO savez i u EU”, poručio je
53 komentar(a)
Stjepan Mesic, Foto: Anadolija
Stjepan Mesic, Foto: Anadolija
Ažurirano: 04.07.2015. 19:34h

Crna Gora bi do kraja godine trebalo da dobije poziv za članstvo u NATO-u jer je to u obostranom interesu i države i Alijanse, kazao je bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić.

On je u intervjuu televiziji Vijesti kazao da Hrvatska podržava integracije Crne Gore.

Upitan da li očekuje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u Alijansi do kraja godine odgovorio je potvrdno.

"Mislim da hoće, moramo poći od toga da je to interes i Crne Gore i NATO-a, to je obostrani interes", obajasnio je Mesić.

Na pitanje da li su pitanja granica na Zapadnom Balkanu riješena, Mesić je odgovorio da predstoje sitne promjene.

"Pitanje granica nije zatvoreno, to su minimalne korekcije koje će se dogoditi", kazao je on.

Od toga, kako je naglasio Mesić, ne treba otvarati velike rasprave, ukazujući na primjer Crne Gore i Hrvatske i granice u Prevlaci.

"Od toga ne treba otvarati velike rasprave jer Hrvatska i Crna Gora nemaju do kraja definisanu granicu na moru, ali ona kakva je sada dobro funkcioniše. Ona može čekati još dugo rješenje ili ići na arbitražu radi što ranijeg rješenja", kazao je Mesić.

Upitan može li pitanje Prevlake uticati na integracije Crne Gore i da li se može desiti da Hrvatska kao članica Evropske unije (EU) blokira pregovore Crne Gore, Mesić je poručio da je u interesu Hrvatske da Crna Gora postane dio evroatlantskih struktura.

"Niti Hrvatska ima interesa, niti će blokirati Crnu Goru na ulasku u evroatlanstske integracije. Hrvatskoj je interes da se Crna Gora što prije uključi i u NATO savez i u EU”, poručio je on.

Prema riječima Mesića, najveći problem u državama bivše Jugoslavije je to što je rat ostavio uništenu ekonomiju praktično svih država bivše Jugoslavije.

To, kako je dodao, nije jedini razlog, jer je dodatan faktor i pogreešna privatizacija.

Društveno vlasništvo u svim državama rasprodato je, kako je kazao, sumnjivim vlasnicima i to je završilo katastrofom.

Na pitanje da li smatra da bi premijer Srbije trebalo da ode u Srebrenicu na obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici, Mesić je kazao da bi to bilo dobro.

On je istakao da bi taj događaj trebalo da bude podsjećanje da se tako nešto ne bi smjelo ponoviti.

Bonus video: