Herceg Novi: Bez spomen obilježja deportovanima

"Posebno je licemjerno po ovom, veoma ozbiljnom, pitanju biti uzdržan, poštenije je biti protiv, ali za to nijesu imali hrabrosti. Na ovom glasanju se jasno vidjelo koliko smo mi daleko savremenih, demokratskih, pravno uređenih država“, komentarisao je Pejović
90 pregleda 8 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.06.2015. 13:50h

Predlog Dragana Šimraka iz SDP da odbornici Skupštine opštine u dnevni red uvrste razmatranje inicijative u o podizanju spomen obilježja žrtvama deportacije državljana BiH iz Herceg Novog, nije prihvaćen.

„Iz našeg grada je deportovano, a kasnije najveći broj i ubijen, desetine nevinih građana koji su u Herceg Novi izbjegli pored ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Podizanje spomenika je najmanje što mi možemo da uradimo. Na taj način bi pokazali dužan pijetet prema žrtvama, a tim i jasno poslali upozorenje mlađim generacijama da se ovakav zločin više ne smije ponoviti“, kazao je Šimrak.

On je podsjetio da je više nevladinih organizacija pokrenulo ovakvu inicijativu 2011. godine, a prije mjesec su je dostavile predsjedniku Opštine i svim odborničkim klubovima i pojasnio da bi to trebalo da u Program rada za iduću godinu uvrsti nadležni sekretarijat, uz prethodno dobijenu saglasnoist nadležnog ministarstva.

Prilikom glasanja odbornici DPS, Izbora i Novske liste su bili uzdržani, a odbornici SNP i Kluba Demokrata su, dok se glasalo, bili van skupštinske sale. Predlog je podržala dvoje odbornika SDP: Milica Berberović i Dragan Šimrak i odbornica Jovana Šijaković iz Izbora.

„Trebalo je biti veliki optimista pa očekivati da ovaj skupštinski saziv podrži postavljanje spomen ploče deportovanim bosanskohercegovačkim izbjeglicama 1992. godine. Tadašnji predstavnici partija koje i danas čine dvije trećine saziva (jedinstveni DPS i NS) su ih i deportovali paravojnim jedinicama pod komandom Radovana Karadžića. Posebno je licemjerno po ovom, veoma ozbiljnom, pitanju biti uzdržan, poštenije je biti protiv, ali za to nijesu imali hrabrosti. Mislim da su i ovakvim odnosom prema jednom civilizacijskom, prije svega, pitanju uputili lošu poruku našim partnerima na evropskom i evroatlanskom putu. Na ovom glasanju se jasno vidjelo koliko smo mi daleko savremenih, demokratskih, pravno uređenih država“, komentarisao je Gojko Pejović, bivši član Glavnog odbora SDP.

Nije prihvaćen ni predlog odluke o završnom računu Budžeta Opštine za 2013. i 2014. godinu. Zakon nije predvidio nikakve sankcije odnosno posljedice zbog neusvajanja završnog računa budžeta, ali se iz opozicionih klupa, istina u kuolarima, čulo da je „moralno da zbog toga neko odgovara“.

Obornici su jednoglasno donijeli odluku o ostvarivanju posebnog interesa zaštite i unapređenja zelenih površina na teritoriji opštine Herceg Novi. Mladen Kadić, načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine je kazao da će između ostalog biti izrađen katastar zelenih površina i katastar drveća, kao i Strategija razvoja zelenih površina sa akcionim planom za period 2015. do 2020. godine.

Bonus video: