U GO DPS-a Lazović, Pavićević, osumnjičeni plagijator Babović...

U GO je izabran i bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, za čiji su se slučaj raspitivali i eksperti za korupciju iz Brisela
182 pregleda 0 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Luka Zeković, Vijesti online
Kongres DPS, Foto: Luka Zeković, Vijesti online
Ažurirano: 23.06.2015. 05:36h

U Glavnom odboru DPS-a i dalje se nalaze kadrovi protiv kojih su podignute optužnice, pokrenute istrage ili se u najmanju ruku smatraju kontroverznim, iako je najavljeno da će u tom partijskom organu nakon kongresa u subotu biti samo 60 članova iz prethodnog saziva, a što se pokušava predstaviti kao značajno osvježenje te partije. Tako se među 223 člana GO i dalje se nalaze gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kojem se sudi zbog zloupotrebe položaja i bivši šef budvanskog DPS-a Boro Lazović optuženom za zloupotrebu položaja putem pomaganja u aferi "Košljun". Rađenović je član GO po funkciji, za razliku od Lazovića koji je izabran.

U GO je izabran i bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, za čiji su se slučaj raspitivali i eksperti za korupciju iz Brisela.

Pavićević je pod istragom zbog organizovanja kriminalne strukture u upravljanju opštinskim zemljištem, razvojnog planiranja i izgradnje i javnim nabavkama. I Ministarstvo finansija je u više navrata potvrdilo da je on nezakonito prisvojio imovinu barskog "Tehnoprometa" i uknjižio je na svoju firmu Zavod za izgradnju Bara. Svi predmeti u kojima se istražuju poslovanja Pavićevića nalaze se kod Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) ocijenio je da nije iznenađenje što je u GO ostao određeni broj funkcionera ove partije koji su pod istragama i optužnicama: ”Jasno je da je neuporedivo lakše kontrolisati i usmjeravati strukturu koja je na razne načine zavisna od volje nosilaca političke moći na čijem čelu je Đukanović, u odnosu na one koji nemaju čega da se plaše”.

Član GO je ponovo i bivši gradonačelnik Berana Vuka Golubović koji je navodno na svoje ime preveo 4.500 m2 opštinskog zemljišta i protiv kojeg je aktuelna vlast u toj opštini podnijela prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja o kojoj se Tužlaštvo još nije izjašnjavalo.

Golubovića je opozicija opuživala i za nepotizam, slično kao i bivšeg predsjednika Odbora Željeznice, Zariju Franovića koji takođe opet član GO. On je od Željeznice koja je tada bila u dugovima nezakonito sebi dodijelio bonus od 5.500 eura, koji je kasnije morao da vrati. Franović je tokom rada u ŽICG zaposlio sina, snahi dao rješenje za stalno, zaposlio bratanca, kao i više rođaka svoje supruge.

Član GO je i Savo Parača, koji je bio predsjednik Borda direktora Željeznice i za pola godine na tom mjestu uzeo otpremninu od 180.000 eura, a do danas nije poznato da li je vratio novac kako je obećao. U GO, po funkciji je i Husnija Šabović, poslanik koji se zaštitio imunitetom od gonjenja tužilaštva za organizovani kriminal.

Marić je "Vijestima" rekao da ovakav koncept šalje jasnu poruku i tek izabranima u partijske organe. "Da je ono što će se posebno vrednovati lojalnost partiji i lideru, a da se pred zakonom može i zažmuriti. Tu se upravo krije odgovor na uzroke neprimjerenog političkog uticaja na crnogorske institucije", rekao je Marić.

“Babovića nagradili za plagijat, krađa je mjera uspjeha”

Član GO DPS od subote je i Milan Babović, član Savjeta mladih te partije koji optužen da je plagirao magistarski rad, za šta ga je i tužio autor teksta Petar Martinović.

"Nažalost, ovo ne šalje poruku da je Đukanovićevom DPS-u stalo do izgradnje društva utemeljenog na znanju, radu i vladavini prava, već se afirmiše intelektualna krađa kao mjera uspjeha. Želim da vjerujem da će nadležni organi ovaj slučaj po obje prijave izvesti do kraja i sve u skladu sa zakonima ove države", kazao je Marić. Član GO DPS , po funkciji, je i ministarka Sanja Vlahović, čijim se plagijatom bavi tužilaštvo po prijavi CGO-a.

U GO je ušao i bivši predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica, kojeg je dio profesora optužio da je pokušavao disciplinovati kolege na UCG po mjeri DPS-a.

Bonus video: