Kameron: Postoji jak razlog da Crna Gora bude u NATO

"Za vas je važno da pored političkog konsenzusa, dođete i do građanskog konsenzusa oko pitanja NATO-a", istakao je Kameron
56 pregleda 27 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2015. 13:48h

Postoji jak razlog za Crnu Goru zašto treba da postane sljedeća članica NATO-a, poručio je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron na globalnom bezbjednosnom forumu GLOBSEC, koji se održava u Bratislavi

"Mi smo to podržali na veoma uspješnom NATO Samitu u Velsu", kazao je Kameron.

On je dodao da vjeruje da će to biti u fokusu svih sledećih diskusija u okviru NATO-a.

"Za vas je važno da pored političkog konsenzusa, dođete i do građanskog konsenzusa oko pitanja NATO-a", istakao je Kameron.

On je tokom izlaganja na Forumu kazao da je bitno naglasiti koliko je NATO važan za jednu zemlju, obaveze u reformama koje su neophodne, kao i to koliko je bitna što jača podrška građana.

"Dakle, važan je politički konsenzus oko ovog pitanja, ali je važan i građanski konsenzus", rekao je Kameron.

U Velikoj Britaniji, kako je naveo, postoje stranke koje ne žele da izađu iz Evropske unije, i one koje to žele.

"Ali, svi smo saglasni u jednom, da je članstvo u NATO-u vitalno važno za britanske interese, da smo važan dio ove organizacije, odnosno, kako često kažem, imamo najveći vojni budžet u Evropi".

"Što veći konsenzus donesete u vašoj zemlji oko ovog pitanja, to ćete imati veću ulogu u NATO-u, a članice će vam sigurno dati još veću podršku", poručio je Kameron.

Forumu u Bratisavi prisustvuje i premijer Milo Đukanović koji je kazao da bi, ukoliko bi Crna Gora sjutra organizovala referendum o tom pitanju, opcija za NATO pobijedila.

Bonus video: