Perić: Izbori ne mogu biti organizovani prema zakonima koji više ne važe

Prema njegovim riječima, posebno se mora ispoštovati dio koji se odnosi na elektronsku identifikaciju birača
0 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Savo Prelević
Srđan Perić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 12:29h

Naredni parlamentarni izbori moraju se organizovati prema važećim izbornim zakonima i vlast toga mora da bude svjesna, jer bi sve drugo bilo besmisleno, ocijenio je potpredsjednik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić.

Lider Socijalističke narodne partije, Srđan Milić ocijenio je ranije da opozicija ne smije izaći na izbore koji se ne bi održali po novim pravilima koja predviđaju izmijenjeni izborni zakoni.

Perić je agenciji MINA kazao da izbori ne mogu biti organizovani prema zakonima koji više ne važe.

Prema njegovim riječima, opštepoznata je činjenica da je u Crnoj Gori najveći problem odomaćena i uvježbana praksa Demokratske partije socijalista (DPS) u oblasti zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

“Nju je potrebno do kraja precizno i pažljivo identifikovati i naći način kako da se obračuna upravo sa tom praksom”, smatra Perić.

On je objasnio da u tom smislu traže od kolega iz opozicije da zajednički daju konkretne odgovore kako bi, sa jedne strane, precizno locirali, a sa druge, pronašli mehanizme da ukinu tu i takvu praksu DPS-a.

“Fokus treba usmjeriti na rješavanje tog problema, a ne ka odgonetanju apsurdne dileme koju je vlast nametnula - da li usvojene izborne zakone treba poštovati ili ne”, ocijenio je Perić.

On je kazao da se usvojeni Zakoni apsolutno moraju poštovati, jer u suprotnom, smatra Perić, sve gubi smisao.

Prema njegovim riječima, posebno se mora ispoštovati dio koji se odnosi na elektronsku identifikaciju birača.

„I koji garantuje da se proces tokom izbornog dana od početka do kraja sprovede na zakonit način, kako bi ono što se ubaci u biračku kutiju biti pošteno izbrojano i gdje ne bi biti manipulacija u dijelu koji se odnosi na glasanje putem pisma“, dodao je Perić.

U Pozitivnoj, kako je naveo, nemaju nikakvu dilemu da je poštovanje zakona preduslov svih preduslova.

„Vlada je imala dovoljno vremena da obezbijedi punu primjenu zakona, a ne da traži izgovore kako to ne bi činila. Podsjećam da je Vlada više puta odlagala rokove i pravdala se, između ostalog, i nedostatkom novca. Kad je rađeno na izbornim zakonima, predstavnici Vlade nam nisu davali tu informaciju, a sad se to odjednom pokazuje kao problem“, kazao je Perić.

Očigledno je, smatra on, da postoji želja za opstrukcijom. „Ali je nemoguće da izbori budu sprovedeni bez poštovanje zakona“.

Na pitanje da li očekuje reakciju Evropske komisije (EK) po tom pitanju, on je rekao da su njeni predstavnici imali vrlo konstruktivnu ulogu u cijelom procesu izrade izbornih zakona.

„Vjerujem da će i dalje uloga EK biti vrlo konstruktivna, i da će i oni sami primijetiti ono na čemu mi insistiramo – da se zakoni moraju poštovati“, zaključio je Perić.

Bonus video: