Kako da vratite dug, a da se ne zadužite ni cent?

Opština Budva je po osnovu reprograma duga državi do kraja septembra ove godine vratila skoro 5 miliona eura, od ukupno osam i po miliona duga
201 pregleda 0 komentar(a)
Opština Budva, promo, Foto: Opština Budva
Opština Budva, promo, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 15.10.2018. 06:38h

Opština Budva je tokom mandata aktuelne vlasti uspjela da vrati 25 miliona duga, a da se pritom ne zaduži ni jedan jedini cent!

Takođe, Opština Budva se bliži ostvarenju planiranog budžeta u iznosu od 40,5 miliona eura. Do sada je naplaćeno preko 36 miliona lokalnih javnih prihoda, čime je ostvareno oko 90% planiranog budžeta. Navedeni pozitivni rezultati pokazatelj su da Opština Budva vodi dobru finansijsku politiku.

Nije onda čudno što je to prepoznato i od strane Svjetske banke, čiji su predstavnici željeli da znaju kako je za godinu i po dana Budva uspjela da vrati tolike dugove, a da pritom i izmiruje sve prispjele obaveze. Ponavljamo - bez centa novog zaduživanja! Osim toga, htjeli su da znaju i kako je Budva uspjela da preživi onako tešku finansijsku siuaciju. Primjer Opštine Budve će zbog toga biti predstavljen svim ostalim opštinama u regionu.

Blizu 5 miliona eura vraćeno državi

Opština Budva je po osnovu reprograma duga državi do kraja septembra ove godine vratila skoro 5 miliona eura, od ukupno osam i po miliona duga. Reprogram se isplaćuje redovno, do svakog petog u mjesecu, a u jednom periodu plaćalo se unaprijed za jedan mjesec. Obaveze prema državi na osnovu sklopljenog ugovora sa Ministartsvom finansija, izmiruju se redovno od 2015. godine.

Budva rješava i problem odvoda atmosferskih voda

Opština Budva pritom uspijeva da rješava i konkretne probleme građana budvanskih naselja. Tako je, na primjer, u cilju rješavanja problema skupljanja atmosferskih voda u dijelu Mediteranske ulice, na lokaciji kružnog toka, 8. oktobra započeta izgradnja atmosferskog kanala.

Atmosferski kanal se radi od rive, starom autobuskom, ulicom Mila Milunovića do iznad starog groblja. Završetkom planiranih radova biće riješen odvod atmosferskih voda iz naselja Gospoština, kao i problem njihove akumulacije na dijelu Mediteranske ulice. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 241.927,14 eura, a rok za izvođenje radova je 120 dana.

Rezultati su povod za fešte

Pohvale za uspješno vođenje javnih finansija koje stižu sa svih strana, kao i veliki broj realizovanih ili započetih projekata zaslužile su i da budu proslavljene. Za to je dobrodošla činjenica da je Budva grad od fešti koje imaju i svoju dugu tradiciju. Tradicionalna pučka fešta od ribe, vina i piva "Dan širuna", koja se obilježava već 53 godine, ove godine je održana 6. oktobra ispred zidina Starog grada u Budvi, gdje je nastupio i Goran Karan, jedan od najpopularnijih izvođača u regionu. Tokom manifestacije, turisti, gosti i mještani uživali su uz besplatnu degustaciju ribe, vina i piva.

Osim toga, pred zidinama Starog grada u Budvi, nedavno je gostovao vodeći svjetski violinista, Najdžel Kenedi, koji je održao koncert za pamćenje. Ovaj koncert bio je besplatan, a pohvale na račun Opštine Budva stigle su i od ovog harizmatičnog mađioničara na violini.

"Volio bih da Budvu i njene ljude doživim u njihovim običnim danima", rekla je planetarna zvijezda.