Grabar Kitarović: Članstva u EU i NATO-u katalizator promjena i napredka

Dačić se našalio da Crna Gora slobodno može uzeti 29. stolicu u NATO-u, ali se, kako je naveo, da će ista u EU pripasti Srbiji
74 pregleda 4 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 06.06.2015. 10:36h

Pozivom Crnoj Gori NATO bi trebao da pošalje poruku, ne samo državama regiona da se napredak nagrađuje, već i trećim da o članstvu mogu odlučivati samo Alijansa i država aspirant, poručila je predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je kazala da podržava Crnu Goru da dobije poziv prije kraja ove godine i da se pridruži zajednici država koje imaju zajedničke vrijednosti, jer NATO, kako je ukazala, nije samo vojna organizacija.

“Sigurna sam da perspektiva članstva u EU i NATO-u jeste katalizator za promjene i napredak”, kazala je Grabar Kitarović na 2BS Foruma u Budvi.

Ona je ukazala ne bezbjednosne prijetnje u regionu koje postoje. “Zabrinuta sam onim što vidim u EU u smislu zamora u proširenju”, kazala je Kitarović, nevodeći da to nije dobra poruka za države aspirante.

Ona smatra da proces proširenja ne bi trebalo da se odugovlači, kao i da bi države trebalo da se podstiču da vrše reforme.

Grabar Kitarović je, govoreći o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazala da je smatra da je država spremna.

“Vjerujem da NATO mora da pošalje jaku poruku tako što će pozvati Crnu Goru”, rekla je ona.

Prema riječima Grabar Kitarović, nijedna država nije spremana i svima, kako je navela, predstoji još reformi i posla nakon pridruživanja.

“Taj signal bi bio bitan ne samo kao nagrada Crnoj Gori za ono što je postigla, ne samo kao primjer svim ostalima u regionima da je napredak nagrađen, već i poruka trećim državama da niko ne može da odluči o širenju osim NATO-a i države koja se pridružuje organizaciji”, kazala je ona.

Grabar Kitarović je naglasila da je značajno da se napredak Crne Gore, ali i drugih država, ocjenjuje pojedinačno.

“Hrvatska će nastaviti da podržava svaku državu pojedinačno”, navela je ona.

Grabar Kitarović je kazala da se nada da će sve države regiona napredovati. “Nadam se da će Crna Gora nastaviti svoj dobar put ka EU i da će ove godine dobiti poziv za NATO”, kazala je ona.

Vujanović: Forum se održava u pravo vrijeme, na pravom mjestu i sa pravim učesnicima

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, poručio je da se 2BS Forum održava u pravo vrijeme, na pravom mjestu i sa pravim učesnicima.

On je podsjetio da je Crna Gora napredovala u vojnim reformama, navodeći da to nije dovoljno, ali „znamo da bez njih nema ulaska u NATO“.

„Vrlo je jasno da smo u međunarodnim akrtivnostima i u djelovanju Crne Gore zaslužili da budemo članica NATO-a“, rekao je Vujanović ukazujući na učešće Cre Gore u međunarodnim mirovnim misijama.

On je podsjetio na prvu crnogorsku misiju na Kritu, navodeći da je Crna Gora nastavila tradiciju mirovnih misija.

Vujanović je podsjetio na pozitivne ocjene kada je u pitanju reforma sektora bezbjednosti, navodeći da je država posvećena i da odgovorno radi u dijelu vladavine prava.

Crna Gora je, kako je naveo, posvećena javnoj podršci, poručujući da u Alijansu ulazi cijelo društvo.

„Poziv će biti potvrda da su vrata Alijanse i dalje otvorena“, kazao je Vujanović, podsjećajući da Bukurešta nije bilo novih poziva.

„Uvjeren sam da će članice NATO-a slijediti prstup individualnog procjenjivanja napretka“, kazao je on.

Poziv Crnoj Gori, kako je naglasio, bi bio i doprinos regionalnoj stabilnosti. „Crna Gora će postati članica NATO-a koja NATO-u treba“, poručio je Vujanović.

On je podsjtio da je na Mediteranu, od Španije do Turske, Crna Gora jedina van NATO-a i „sigurno je da ona mora biti članica Alijansa“.

„Mi sa nadom i realnom prognozom očekujemo poziv, uvjereni da će Crna Gora biti pouzdan član i partner“, poručio je Vujanović.

Krivokapić čestitao 60 godina Parlamentarne skupštine NATO

Predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić, čestitao 60 godina postojanja Parlamentarne skupštine NATO-a.

On je podsjetio da živimo u vremenu koje se definiše kao vrijeme neizvjesnosti.

Bitno je zbog toga, kako je kazao, imati svetionike na osnovu kojih se možete orjentisati.

Krivokapić je naveo da bi poslijeratna Evropa drugačije izgledala da nije bilo Alijanse.

“Ako za trenutak otklonite NATO poslije drugog svjetskog rata onda biste znali kakva bi bila šteta”, kazao je Krivokapić.

NATO je, kako je kazao, spriječio velike štete koje su se mogle desiti. “NATO je donio mir na Balkanu, bez njega ne bi bilo mira na Blakanu”, naglasio je Krivokapić.

Crna Gora je, kako je kazao, mala po broju, ali velika po moći trajanju.“Svi na Balaknu su u prošlom milenijumu bili veći od nas, ali smo jedino mi u region trajali nezavisni”, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Crna Gora istrajnošću uspijevala da se sačuva. “To je model koji želimo da unesemo u NATO”.

Krivokapić je rekao da će Crna Gora i u vrijednosnom smslu donijeti kvalitet više u Alijansu.

“Vjerujem da je broj 29 srećan broj za Crnu Goru. Dvije stolice sa brojem 29 čekaju Crnu Goru, jedna u NATO-u i druga u EU”, poručio je on.

Dačić: Trenutni konflikti podsjećaju na Hladni rat

Ministar vanjskih Srbije, Ivica Dačić, počeo je svoje izlaganje na 2BS Forumu tvrdeći da je u nezavidnoj situaciji, jer “ne mogu toliko pohvala da izreknem na račun NATO-a kao moji prethodnici”.

On se našalio da Crna Gora slobodno može uzeti 29. stolicu u NATO-u, ali se, kako je naveo, da će ista u EU pripasti Srbiji.

“Drago mi je što vidim da je Crna Gora odmakla u reformama, to vidim samim tim što ste zakazali ovaj događaj u devet i 30”, našalio se Dačić.

On je ukazao na značaj stvaranja pozitivne atmosfere među državama regiona, kako bi se I drugima pokazalo da se region ne vezuje samo za ratnu prošlost i “teške uspomene koje jedni drugima ne možemo da oprostimo, ili bar tako kažemo”.

Prema njegovim riječima, trenutni konflikti podsjećaju na Hladni rat.

Blokovska podijeljenost je, kako je objasnio, zamijenjena drugom vrstom konflikta, a hladnoratovski jezik je i dalje prisutan.

On je govorio o prijetnjama od terorizma, navodeći na slabosti mehanizama koji bi trebalo da predvide sukobe.

“Treba da prođu godine i godine dok ne pronađemo konačan način za borbu protiv terorizma”, kazao je Dačić.

On je upitao na koji način NATO razlikuje borce za slobodu od terorista. ISIL je nastao 2005.godine, podjsetio je Dačić, a tek sad se borimo sa njim

“Ja poštujem Crnu Goru, ona želi da postane članica NATO i ona mora da priča sve najbolje o NATO-u, a mi ne moramo”, kazao je Dačić.

On je naveo da Srbija jeste opredijeljena za neutralnost, ali je spremna i za saradnju sa Alijanskom na druge načine.

Dačić je komentarisao i situaciju u Makedoniji i njenu evropsku perspektivu, poručujući da se o njoj mora s posebnom opreznošću govoriti.

“Makedonija nema evropsku perspektivu, može da bude najbolja ili najgora, ali je nema”, kazao je Dačić.

Dačić je govorio o odnosima Srbije sa Alijansom kroz šaljiv ton, navodeći i da se nada da će “NATO od sada dolaziti redovnom linijom u Srbiju”.

Bonus video: