SAD želi da obeshrabri Rusiju primanjem Crne Gore u NATO

Najnoviji pristup SAD podrške širenju NATO saveza može da pokaže SAD ima više saveznika a Rusija manje prijatelja nego što vjeruje
66 komentar(a)
Rusija i Crna Gora, Foto: Ruska ambasada
Rusija i Crna Gora, Foto: Ruska ambasada
Ažurirano: 06.06.2015. 07:52h

Bijela kuća razmatra nove načine kojima želi da obeshrabri ruske vlasti od miješanja u Evropi, a jedan od načina jeste i širenje NATO, a jednu od glavnih uloga u tome mogla bi imati Crna Gora, piše danas “Volstrit džurnal”.

List piše da pristup Bijele kuće podrazumijeva vojno jačanje američkih saveznika u Evropi kao i iskorijenjivanje koruptivnih vlada koje bi Rusija mogla da iskoristi kako bi stekla veći uticaj.

Zvaničnici administracije Baraka Obame takođe žele da prošire domete NATO-a, kako bi ograničili orbitu Rusije. S obzirom na to da se o pristupanju Ukrajine ili Gruzije vojnom savezu trenutno ne razmatra, Pentagon bi bio otvoren za razmatranje pristupanja Crne Gore kako bi učvrstio svoje veze sa Zapadom i time pokaže da Rusija nema pravo veta nad širenjem NATO saveza.

Ako SAD mogu da ojačaju demokratske institucije, profesionalizuju vojske i suzbiju korupciju u tim zemljama, Kremlj će imati manje načina da proširi svoj uticaj, kažu zvaničnici.

Najnoviji pristup SAD podrške širenju NATO saveza može da pokaže SAD ima više saveznika a Rusija manje prijatelja nego što vjeruje. Takav pristup stavlja Crnu Goru u središtu takve rasprave.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić izjavila je nedavno kako je Crna Gora spremna da se pridruži NATO-u.

"S obzirom na sve nestabilnosti na istoku Evrope, jačanje bezbjednosti na Balkanu je dio rješenja za situaciju u kojoj se svi nalazimo u ovom trenutku", rekla je.

To se dešava u trenutku kada se Obama sprema za Samit G7 u Njemačkoj, gdje će, kako se očekuje, forsirati temu širenja sankcija Rusiji nakon rasta tenzija u Ukrajini.

Američki zvaničnici su priznali da dosadašnje sankcije nisu navele predsjednika Vladimira Putina da promijeni kurs.

"Jasno je da sankcije imaju posljedica po rusku ekonomiju, ali ono što nije očigledno je efekat koje sankcije imaju na odvraćanje Putina od slijedenja kursa koji je doveo do anektiranja Krima prošle godine", rekao je ministar odbrane Ešton Karter, napomenuvši da će ruska agresija biti "trajan izazov".

Neki zvaničnici vjeruju da SAD moraju parirati potezima Rusije u Evropi . Drugi vjeruju SAD treba da oslabe sposobnost Rusije da svoju ekonomsku moć iskoristi za sticanje uticaja u istočnoj i južnoj Europi.

Bonus video: