Liberalna partija: Građani teško mogu da izdrže poskupljenja struje, Vlada da preispita mjere

"Jasno je da je EPCG monopolističko preduzeće u Crnoj Gori, međutim, nije jasno što radi Regulatorna agencija za energetiku (RAE) čiji posao bi morao da bude da vodi računa o cijenama energenata i zaštiti građane u čijem interesu i za čiju korist su izabrani", naveli su iz Liberalne partije
1750 pregleda 14 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija

Građani Crne Gore koji godinama plaćaju najskuplju cijenu struje po kilovat-satu u regionu, teško mogu izdržati najnovija poskupljenja i namete koje sprovodi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), ocijenili su iz Liberalne partije i pozvali Vladu da preispita takve mjere.

Iz te stranke su pitali odakle ideja EPCG da građani treba da plaćaju struju skuplju od pojedinih članica Evropske unije (EU) i skoro duplo veću nego u Srbiji ili Kosovu, prema analizi Eurostata.

"Jasno je da je EPCG monopolističko preduzeće u Crnoj Gori, međutim, nije jasno što radi Regulatorna agencija za energetiku (RAE) čiji posao bi morao da bude da vodi računa o cijenama energenata i zaštiti građane u čijem interesu i za čiju korist su izabrani", naveli su iz Liberalne partije.

Iz te stranke su kazali da je zabrinjavajuća činjenica da je zakonom uveden još jedan namet za obnovljive izvore energije (OIE) na računima građana, koji će dodatno uticati na mjesečni trošak domaćinstava.

Kako su naveli iz Liberalne partije, takve takse i nameti čine više od pola računa za električnu energiju, dok utrošenu struju građani plaćaju samo 45 odsto od ukupnog računa prema podacima EPCG.

"Građani nijesu dužni da budu uslužni servis države, već je država uslužni servis građana koje mora što manje opterećivati, pa stoga pozivamo i Vladu da kroz izabrane predstavnike RAE preispita takve mjere i povećanje cijene struje u ovoj godini", kaže se u saopštenju.

U Liberalnoj partiji smatraju da je sigurno da najnovije mjere u oblasti energetike nemaju tržišnog opravdanja i nijesu u najboljem interesu građana, socijalne situacije i ekonomskog blagostanja ljudi.

Bonus video: