Đukanović: Integracija u NATO je garant stabilnosti Crne Gore i Zapadnog Balkana

Đukanović je, kako stoji u saopštenju, zahvalio za ukupnu podršku SAD-a u procesu integracija i naglasio da će Crna Gora i dalje biti pouzdan i odgovoran partner
4 komentar(a)
Hojt Brajan Ji, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Hojt Brajan Ji, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.06.2015. 18:58h

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO, poručio je visoki zvaničnik Stejt Departmenta Hojt Brajan Ji.

On se danas sastao sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem na marginama Foruma "To Be Secure" posvećenom NATO integraciji.

Kako je saopšteno iz Vlade, Hojt Ji je čestitao Crnoj Gori na progresu koji je ostvaren u protekloj godini u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO.

On je takođe, kako se dodaje, ocijenio da je ostvaren poseban napredak u oblasti institucionalnih reformi pravosuđa, odbrane i bezbjednosnih struktura, a istakao je i da su narednih nekoliko mjeseci ključni za evroatlantske aspiracije Crne Gore.

"SAD će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u nastojanjima za dodatno unapređenje vladavine prava i jačanje podrške javnog mjenja za učlanjenje Crne Gore u NATO", istakao je Hojt Ji.

Đukanović je, kako stoji u saopštenju, zahvalio za ukupnu podršku SAD-a u procesu integracija i naglasio da će Crna Gora i dalje biti pouzdan i odgovoran partner i promoter stabilnosti i evro-atlantskih vrijednosti u regionu. ocijenivši da naša država stabilno korača ka ostvarenju strateških državnih ciljeva.

"Vlada je posvećena demokratskim i ekonomskim reformama u nastojanju da prevaziđe višedecenijsko zaostajanje i podigne kvalitet života svojih građana. Na toj liniji je i integracija Crne Gore u NATO, kao garant stabilnosti i prosperiteta Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana u cjelini", rekao je Đukanović.

Sagovornici su iskazali pozitivan stav prema ispunjavanju preostalih obaveza iz agende o članstvu u Alijansi i dogovorili nastavak intenzivne komunikacije u duhu partnerskih odnosa i uzajamnog povjerenja između dvije države.

Pejanović Đurišić: Članstvo u NATO je najbolji garant očuvanja osnovnih vrijednosti crnogorskog društva

Sa američkim zvaničnikom danas je razgovarala i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja ga je informisala o rezultatima ostvarenim u procesu reforme sistema odbrane, kao i o aktuelnostima i dinamici intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

“Očekujući pozitivan odgovor partnera na postignute rezultate, istakla je da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja najbolji garant očuvanja osnovnih vrijednosti crnogorskog društva i stvaranja uslova za dalji razvoj”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pejanović Đurišić je ponovila uvjerenje da Crna Gora u NATO-u doprinosi regionalnoj stabilnosti, zbog čega će nastaviti posvećeno da radi na ispunjavanju postavljenih kriterijuma.

Nastaviti istim intenzitetom

Crna Gora je ostvarila vidljiv napredak u ključnim oblastima, ocijenjeno je u razgovoru ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić i Ji su se sastali u Budvi, na marginama To be secure Foruma.

"Tokom razgovora je ocijenjeno da je Crna Gora ostvarila vidljiv napredak u ključnim oblastima, i da je veoma važno da do kraja godine nastavi istim intezitetom kako bi ispunila sve preduslove za dobijanje poziva za članstvo u NATO", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je obostrano ocijenjeno da je Crna Gora veoma posvećena ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende, i da će njeno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu doprinijeti jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu cijelog regiona.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim pitanjima i važnosti kontinuirane posvećenosti daljem razvoju regionalne saradnje koja doprinosi i pojedinačnom razvoju svake od zemalja", kaže se u saopštenju.

Bonus video: