Utvrditi ko se nezakonito obogatio i kako

"SDP će u narednom četvorogodišnjem periodu preko svojih predstavnika u parlamentu, Vladi, lokalnim samoupravama i ostalim organima javne vlasti posebno insistirati na uspostavljanju jasne političke volje za borbu korupcije, posebno one na visokom nivou..."
31 komentar(a)
SDP kongres, Foto: Boris Pejović
SDP kongres, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 13:59h

Socijaldemokratska partija (SDP) će u narednom periodu insistirati na uspostavljanju efikasnih mehanizama za utvrđivanje slučajeva nezakonitog bogaćenja, kao i oduzimanje nelegalno stečene imovine. To se, između ostalog, navodi u Programskoj deklaraciji te partije usvojenoj na kongresu.

U tom dokumentu navodi se da će SDP zalagati i za ispitivanje eventualne krivične odgovornosti u slučajevima privatizacije i razmatranje mogućnosti utvrđivanja nezastarijevanja krivičnih djela iz oblasti privatizacije:

"SDP će u narednom četvorogodišnjem periodu preko svojih predstavnika u parlamentu, Vladi, lokalnim samoupravama i ostalim organima javne vlasti posebno insistirati na uspostavljanju jasne političke volje za borbu korupcije, posebno one na visokom nivou...".

Navodi se da će se Krivokapićeva partija zalagati i za uspostavljanje jasne političke volje za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, posebno u kontekstu infiltracije kriminala u političkom, pravnom i ekonomskom sistemu. SDP će, kako se navodi, insistirati i na uspostavljanju jasne političke volje u oblasti istraživanja, optuživanja i osude ratnih zločina.

U praksi, kako se navodi, otuđenje zemljišta na najatraktivnijim lokacijama je postao jedan od glavnih izvora za finansiranje potreba države i nekih lokalnih samouprava, i SDP će se zalagati za preispitivanje te prakse, koju su ocijenili štetnom.

Neprihvatljivi dupli aršini u državnoj pomoći i otpisu poreza

U dokumentu se navodi i da su za SDP "neprihvatljivi dupli aršini u politici državne pomoći":

"Koji sa jedne strane subvencijama, otpisom poreskih obaveza i državnim garancijama pokazuju pretjeranu osjetljivost za neke biznise, dok sa druge strane ne pokazuju dovoljnu brigu za ulaganje u istraživanje i razvoj, zaštitu životne sredine, a posebno za razvoj manje razvijenog sjevernog regiona", navodi se u Programskoj deklaraciji.

Takva politika državne pomoći, stoji u tekstu deklaracije, put je ka izraženom socijalnom raslojavanju.

"Ka dualizaciji društva na uključene i isključene, ka negativnim demografskim kretanjima, ali i prijetnja našoj ekonomskoj održivosti", navodi se u dokumentu Krivokapićeve partije.

SDP je, dodaje se u dokumentu, uvjerena da je regionalni razvoj neophodan preduslov uravnoteženog ekonomskog razvoja, koji jedino u tom slučaju može imati karakter održivog razvoja.

Bonus video: