Šamar DPS-u, slijedi obračun sa satelitima

“Ovo jeste svojevrsni politički poraz Đukanovićevića, koji je, kako kroz izjave svojih zvaničnika tako i kroz prateću medijsku i drugu logistiku, pokazivao jasan interes za pobjedu jednog kandidata. Istovremeno, to je i ohrabrenje da DPS više nije u stanju da ostvari svaki projektovani rezultat”
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 05:24h

Reizbor Ranka Krivokapića za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) šamar je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) koja je uoči kongresa podržavala Ivana Brajovića, i pokazatelj da ta stranka više nije u stanju da ostvari projektovane rezultate.

Ipak, male su šanse da Krivokapićeva pobjeda izazove značajne potrese unutar vladajuće koalicije zbog zajedničkog očekivanja poziva Crnoj Gori u NATO. Zbog toga bi u iščekivanje parlamentarnih izbora lider SDP-a mogao iskoristiti za smirivanje duhova u partiji i obračun sa kadrovima koji su najglasnije podržavali Brajovića.

To je mišljenje izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborke Uljarević koja tvrdi da je Krivokapićeva pobjeda pokazala da stranka Mila Đukanovića ne može uticati na političke procese kao nekada.

“Ovo jeste svojevrsni politički poraz Đukanovićevića, koji je, kako kroz izjave svojih zvaničnika tako i kroz prateću medijsku i drugu logistiku, pokazivao jasan interes za pobjedu jednog kandidata. Istovremeno, to je i ohrabrenje da DPS više nije u stanju da ostvari svaki projektovani rezultat”, smatra ona.

Da je ozbiljno zainteresovan za dešavanja u SDP-u Đukanović je u svojim izjavama potvrdio više puta. Tako je rekao da će se angažovati da utvrditi odgovornost za “bezočno štetočinstvo” u slučaju Kraljičine plaže.

Premijerove navode da se radi o subverzijama upakovanim u demagošku zabrinutost za očuvanje nacionalnih resursa, ponavljao je i Brajovićev prvi saveznik Vujica Lazović, pojašnjavajući da u SDP-u postoje oni koji su za izgradnju hotelskih kapaciteta visoke kategorije i oni koji iz kabineta besjede o moralu, pravdi i slobodi.

Dok su TVCG i mediji i tabloidi bliski DPS-u otvoreno podržavali potpredsjednika SDP-a, poznavaoci prilika u koaliciji navode da je Brajovićevom taboru logistika pružana i iz štaba DPS-a u jednom podgoričkom hotelu, te da se uključio i najmanje jedan gradonačelnik iz DPS-a.

Iako je Đukanović tvrdio da je sa SDP-om u koaliciji samo zbog iščekivanja poziva u NATO, Uljarević smatra da ne treba očekivati da odmah nakon kongresa Krivokapić povuče radikalne poteze. Lider SDP-a će, smatra ona, u početku morati da radi na konsolidaciji stranke i potvrđivanju liderskog legitimiteta.

“To ostavlja širok prostor za saradnju sa opozicijom, prije svega u parlamentu, što DPS neće gledati blagonaklono. Da bi se postojeća situacija valorizovala, uz uslov da Krivokapić hoće društvenu promjenu, i opozicija mora pokazati dovoljno zrelosti”, smatra ona.

Neki će morati da stradaju

Iako je Brajović pozvao partijskog šefa na očuvanje jedinstva SDP-a, Uljarević smatra da su medijski i unutarpartijski obračuni uoči kongresa stvorili duboke podjele među socijaldemokratama.

“Krivokapić se, naravno, ne može osloniti na ljude koji su vodili najozbiljniju političku i svaku drugu akciju da ga smijene. Dodatno, ako želi da ostvari ono što je obećavao tokom ove unutarpartijske kampanje on će morati da pokrene procese smjene upravo onih kadrova u SDP-u, u javnosti prepoznatih i osumnjičenih za korupciju, a koji su dominantno podržavali Brajovića”, upozorila je Uljarević.

Bonus video: