Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Japana u Crnoj Gori

1 komentar(a)
Masafumi Kuroki, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Masafumi Kuroki, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 03.06.2015. 14:31h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Japana u Crnoj Gori Masafumi Kurokija.

"Vujanović je iskazao visoko poštovanje odnosa Crne Gore i Japana uvažavajući podršku brojnim projektima na lokalnom i državnom nivou. Ocijenio je važnim razumijevanje značaja integracija, posebno evroatlanskih, za Crnu Goru i stabilnost regiona. Predsjednik je saopštio uvažavanje diplomatskog doprinosa ambasadora Kurokija odnosima Crne Gore i Japana", navodi se u saopštenju iz kabineta Vukanovića.

Dodaje se da je Kuroki konstatovao da je Crna Gora dobar primjer regiona i da treba da bude ponosna dobrosusjedskim odnosima i uspješnom saradnjom sa svim državama regiona.

"On je naglasio da u narednoj godini, kada obelježavamo 10 godina diplomatskih odnosa, trebamo intenzivirati ukupnu saradnju dveju država, posebno vrednujući uspješnu privatizaciju i poslovanje Daido metala u Kotoru", zaključuje se u saopštenju iz kabineta Vujanovića.

Đukanović - Kuroki: Podstaći investitore iz Japana da konkretizuju projekte u Crnoj Gori

I predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu Kurokija.

"Đukanović iskazao je zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima Crne Gore i Japana, uz ocjenu da je saradnja dvije države u proteklom periodu obogaćena i da je postavljena dobra osnova za dalje unapređenje. Ukazavši na značaj višegodišnje razvojne pomoći Japana Crnoj Gori u raznim oblastima, premijer Đukanović je ocijenio da dobre međudržavne odnose treba osnažiti i dijalogom na najvišem političkom nivou", navodi se usaopštenju Vlade.

Kuroki se, kako se dodaje, zahvalio Vladi na izuzetnoj saradnji i ukazao na veliki napredak koji je Crna Gora ostvarila kako na unutrašnjem planu, tako i na planu regionalne i međunarodne saradnje i ostvarivanja svojih strateških ciljeva.

"Zajednički je ocijenjeno da pozitivna iskustva u ekonomskim odnosima dvije države treba dodatno produbiti i podstaći investitore iz Japana u konkretizaciji njihovih projekata u Crnoj Gori. U razgovorima je iskazano zadovoljstvo i ostvarenim rezultatima u oblasti naučne i kulturne saradnje, uz ocjenu da su naučno-tehnološka znanja Japana značajna za projekte kojima će se prevazići višedecenijsko zaostajanje u razvoju ovog područja i obezbijediti dugoročno održiv razvoj", zajključuje se u saopštenju.

Bonus video: