Platili smo 130.000 eura za Vujanovićev izgovor!

Da proslava nije planirana i da je poslužila kao opravdanje Vujanoviću za otkazivanje već prihvaćenog poziva da učestvuje na paradi povodom Dana pobjede u Rusiji, svjedoči i činjenica da su sredstva za proslavu izdvojena iz budžetske rezerve
0 komentar(a)
Dan pobjede, Foto: Savo Prelević
Dan pobjede, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2015. 18:36h

Konačna cijena proslave 70 godina pobjede nad fašizmom je 131.640 eura, a od sve novca poreskih obveznika.

Vlada je na sjednici dala saglasnost na Zaključak kojim se Koordinacionom odboru koji je organizovao Koordinacioni odbor a na čijem je čelu bio predsjednik Filip Vujanović, za proslavu odobravaju dodatna sredstva od 81.640 eura.

Vlada je 30. aprila donijela Zaključak kojim je za organizaciju manifestacije na Trgu Republike opredijelilia 50.000 eura kao prvi dio sredstava, jer, kako se u tom dokumentu navodi, u tom trenutku nije bilo moguće utvrditi tačan iznos potreban za organizaciju.

Da proslava nije planirana i da je poslužila kao opravdanje Vujanoviću za otkazivanje već prihvaćenog poziva da učestvuje na paradi povodom Dana pobjede u Rusiji, svjedoči i činjenica da su sredstva za proslavu izdvojena iz budžetske rezerve. Novac iz budžetske rezerve inače se koristi za vanredne situacije i neplanirane troškove Vlade.

“Obzirom da je zatvaranje kompletne finansijske konstrukcije nastale povodom organizovanja predmetne proslave neophodno obezbijediti dodatnih 81.64 eura predlažem da Vlada donese sljedeći zaključak: Odobravaju se Koordinacionom odboru za obilježavanje 70-godišnjice pobjede nad faizmom sredstva u iznosu od 81.640 eura, iz tekuće budžetske rezerve, navodi se u vladinom dokumentu.

Trg Republike je za vrijeme proslave bio okružen ogradom, pored koje su stajali pripadnici privatnog obezbjeđenja dok su u ograđeni prostor mogle da uđu samo zvanice, učesnici programa i obezbjeđenje državnih funkcionera, ali ne i građani kojih je oko ograđenog prostora bilo svega stotinak.

Na bini je bilo i dosta praznih stolica pa su iza državnih zvaničnika i rijetkih ambasadora i poslanika, već u trećem redu našli savjetnici predsjednika. Iz kabineta predsjednika države, vlade i Uprave policije “Vijestima” nije odgovoreno zbog čega je trg bio ograđen, a građani onemogućeni da prate proslavu

Vujanović je ranije prihvatio poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina da učestvuje na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi koji je ignorisao najveći broj lidera EU zbog odnosa Rusije prema krizi u Ukrajini.

Međutim, Vujanović je kasnije odbio taj poziv uz obrazloženje da je Koordinacioni odbor za obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, na inicijativu SUBNOR-a, odlučio da organizuje proslavu na podgoričkom trgu i da je on domaćin te manifestacije.

Bonus video: