Priručnik "Integracija Crne Gore u NATO": "Što više znanja, manje zabluda"

Tahirović je kazao da se potreba za širenjem znanja o procesu evroatlantskih integracija ukazala odmah nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore
637 pregleda 6 komentar(a)
Mehmedin Tahirović, Foto: Vlada Crne Gore
Mehmedin Tahirović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.05.2015. 11:11h

Priručnik “Integracija Crne Gore u NATO”, koji bi trebalo bi da doprinese poboljšanju znanja državnih i lokalnih službenika, akademske i šire javnosti o procesu pridruživanja Alijansi, promovisan je danas u Podgorici.

Autori priručnika su pukovnik Mehmedin Tahirović i kontraadmiral Renato Petrić, a izdavači Uprava za kadrove i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u.

Ocijenjeno je da objavljivanje priručnika o integraciji u NATO i predstavljanje Alijanse može doprinijeti jačanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u.

Tahirović je kazao da se potreba za širenjem znanja o procesu evroatlantskih integracija ukazala odmah nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore.

On je, kako je naveo, uvidio vrlo nizak nivo znanja o procesu integracija, pa je to, kako je kazao, shvatio kao izazov. „Što više znanja, manje zabluda“, poručio je Tahirović, navodeći da je to ključna vrijednost.

On je objasnio da je u priručniku predstavljen istorijski konterkst postojanja Alijanse, ali i njena uloga danas.

Prikazane su, kako je kazao Tahirović, uloge država članica, ali i država partnera NATO-a, kao i ono što je Crna Gora uradila i što bi trebalo da uradi na putu ka članstvu.

U priručniku su predstavljene i koristi koje bi Crna Gora imala kao punopravna članica Alijanse a bi koje su, kako je objasnio Tahirović, zasnovane na iskustvima drugih država članica.

„Priručnik se zove 'Integracija Crne Gore u NATO' jer dolazi u trenutku kada očekujemo poziv za članstvo u NATO i kada na više nivoa postoje očekivanja da Crna Gora mora da da najviše odgovora“, rekao je Tahirović.

On je naglasio značaj integracija za cijeli region, navodeći da je i priručnik pripremljen u skladu sa svim onim što nosi region zapadnog Balkana, kao i sa položajem Crne Gore u njemu.

Tahirović je naveo da je NATO međunarodni mehanizam koji garantuje Crnoj Gori i suverenitet i teritorijalni integritet, kao državi koja je jednom izgubila nezavisnost zbog „loših strateških poteza“.

„Duboko vjerujem da ćemo i daljim zajedničkim naporima uspjeti da ostvarimo zajednički cilj- da Crna Gora dobije poziv za člasnstvo u Alijansi“, poručio je Tahirović.

Ambasador Mađarske, Kristijan Poša, kazao je da je izdavanje priručnika značajno i zato što u Crnoj Gori nema mnogo literature iz oblasti bezbjednosti.

Objavljivanje priručnika, kako je naveo, posebno je značajno sada kada se Crna Gora nalazi „pred vratima“ NATO-a i kada je jedan od ključnih zadataka jačanje javne podrške.

Prema riječima Poše, priručnik nije značajan samo za Crnu Goru, već i za države članice NATO-a, jer se njime promoviše ono što Alijansa predstavlja.

Ambasador Slovenije, Vladimir Gasparič, naglasio je značaj priručnika, navodeći da je to značajno i u kontekstu jačanja javne podrške.

„Da smo ovu knjigu imali i ranije, mnogo lakše bi obavljali svoj posao“, rekao je Gasparič.

Direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković, podsjetila je da je u tom organu organizovana obuka za službenike na lokalnom i državnom nivou, u skladu sa strateškim opredjeljenjem Crne Gore da postane članica Evropske unije (EU) i NATO-a.

Ona je kazala da je i objavljivanje ovog priručnika dobro jer će doprinijeti boljem sagledanju procesa integracija Crne Gore.

Profesorica Olivera Injac je kazala da je objavljivanje priručnika veliki poduhvat i da bi ih u Crnoj Gori trebalo biti više. Ona je navela da je veliki posao podizanje svijesti i znanja o NATO-u.

Injac je objasnila da je priručnik značajan i zato što je udžbeničkog karaktera, pa predstavlja literaturu koja će, kako je navela, unaprijediti znanje u toj oblasti, kako službenika i članova akademske zajednice, tako i šire javnosti.

Bonus video: