RAZGOVORI SA NIKOLIĆEM

Mandić: Od 2006. godine, Srbi u Crnoj Gori sve više izloženi diskriminaciji

"Mi znamo u kakvoj je teškoj situaciji Srbija koja svakako prvo mora pomoći sebi, ali vjerujem da ipak postoji dovoljno načina da se bar javnost u Srbiji obavijesti o aktivnostima određenih struktura i pojedinaca koji pomažu neprijatelje Srbije i Srba u Crnoj Gori i tako direktno učestvuju u zatiranju srpstva na ovim prostorima. Vjerujem da bi građani koji su konzumenti njihovih usluga ili proizvoda u Srbiji to nepatriotsko ponašanje i otvorenu izdaju vlastitih sunarodnika znali da vrednuju na prikladan način"
91 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Andrija Mandić, Foto: Nova srpska demokratija
Tomislav Nikolić, Andrija Mandić, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 22.05.2015. 13:46h

"Srpski narod u Crnoj Gori je od razbijanja zajedničke države Srbije i Crne Gore izložen brutalnoj diskriminaciji i na njega se vrši stalni pritisak kako bi odustao od vlastitog nacionalnog i jezičkog identiteta", kazao je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić tokom razgovora u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem.

On je kazao i da je "Crna Gora jedina država u Evropi u kojoj od uvođenja višestranačkog sistema nije promijenjena vlast".

"I ta nepromjenjivost nije rezultat neke posebne sposobnosti vladajuće garniture, još manje zaljubljenosti građana u nekadašnji komunistički podmladak bivše jugoslovenske republike Crne Gore, nego rezultat drske izborne krađe i direktne zloupotrebe većine državnih resursa'', kazao je Mandić.

On je rekao da odsustvo demokratske kontrole u Skupštini i nemogućnost promjene vlasti na izborima za posljedicu ima katastrofalni ukupni društveni ambijent i čitav niz drugih nedostataka.

"Srpski narod se u potpunosti posvetio borbi za puko preživljavanje i biološki opstanak, jer se pokazalo ono što smo procjenjivali i prije 2006. godine - da će organizovani kriminal i loša vlast dovesti u pitanje samoodrživost Crne Gore. Dug se uvećava iz sata u sat, glad kuca na vrata najvećem broju porodica, a više gotovo da i ne postoje resursi koje bi ova vlast mogla prodati i kupiti kakav takav socijalni mir'', naveo je Mandić.

Lider Nove je naglasio da hiljade ljudi napuštaju Crnu Goru tražeći bolji život na nekim drugim destinacijama, a pojedini predstavnici vlasti slične savjete daju i srpskom narodu koji se, inače, masovno iseljavao nakon referenduma 2006. godine.

"Crnu Goru danas napuštaju oni koji su tada podržali projekat nezavisnosti i koji su povjerovali da će nakon odvajanja od Srbije poteći med i mlijeko u ovoj zemlji"', rekao je predsjednik Nove srpske demokratije.

Mandić je predsjedniku Srbije prenio poruku da će srpski narod nastaviti borbu za ravnopravnost sa drugima u Crnoj Gori i obavijestio ga da "režim koji diskriminiše, asimiluje i ekonomski iscrpljuje srpski narod u Crnoj Gori, ima snažnu podršku određenih krugova iz Srbije, a posebno su u podršci aktivni pojedini vlasnici medija i tajkuni, koji imaju zajedničke dilove sa pojedincima iz crnogorskog režima i svijeta podzemlja".

"Aktuelna crnogorska vlast se opredijelila da baš preko njih ponižava i vodi prljave kampanje protiv legitimnih predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, režim je, "od vremena krađe na referendumu 2006. godine pa do danas, iscrpio sve lokalne resurse u borbi protiv srpskog naroda i srpske jezičke zajednice, pa je zato iznajmio opskurne likove iz Srbije preko kojih nastavlja da vodi otvorenu antisrpsku politiku".

"Mi znamo u kakvoj je teškoj situaciji Srbija koja svakako prvo mora pomoći sebi, ali vjerujem da ipak postoji dovoljno načina da se bar javnost u Srbiji obavijesti o aktivnostima određenih struktura i pojedinaca koji pomažu neprijatelje Srbije i Srba u Crnoj Gori i tako direktno učestvuju u zatiranju srpstva na ovim prostorima. Vjerujem da bi građani koji su konzumenti njihovih usluga ili proizvoda u Srbiji to nepatriotsko ponašanje i otvorenu izdaju vlastitih sunarodnika znali da vrednuju na prikladan način", poručio je Mandić u razgovoru sa predsjednikom Srbije.

Preporučujemo za Vas